В заведенията: Няма пушачи - има безработни

Последна промяна на 08 октомври 2012 в 17:49 2291 12

Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС
Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС

Собственици на заведения изпратиха отворено писмо до Бойко Борисов и народните представители с искане за отмяна на забраната за пушене на обществени места и връщане на изискването за обособени зали за пушачи и за непушачи.

85% от посетителите на кафенетата и нощните клубове са пушачи, твърдят собствениците на заведения. Поради тази причина забраната за тютюнопушене на обществени места ще доведе до фалити и закриване на работни места.

„По експертни разчети, икономическите ефекти от забраната ще се изразят в над 228 млн.лв. по-малко приходи за държавния бюджет годишно - над 12 млн. лв. по-малко приходи от осигуровки; над 60 млн.лв. по-малко приходи за бюджета от ДДС; над 144 млн. лв. по-малко приходи от данък "печалба", обясниха от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРО).

По думите на собствениците на заведения през първите месеци от влизането в сила на забраната оборотът е спаднал с 20-50%.

Забраната за тютюнопушене на обществени места ще доведе и до увеличаване на разходите за социални помощи и обезщетения при безработица. Допълни средства ще са необходими и за контрол, посочиха те.

„Ние не защитаваме употребата на тютюн и тютюневи изделия, но настояваме за равни права на пушачи и непушачи“, казаха още собствениците на заведения.

Те обясниха, че „подкрепят усилията за въвеждане на правила, гарантиращи здравословна жизнена среда за всички българи“, но са категорично против забраната, тъй като тя нямало да гарантира здравето на хората.

Като доказателство те посочиха, че най-висок процент на смъртност вследствие дихателни заболявания има във Великобритания и Ирландия, където забраната е въведена най-отдавна.

Според тях борбата с тютюнопушенето трябва да се води „с икономически и просветителски, а не с репресивни средства“.

По думите им забраната ще доведе до корупция, нелоялна конкуренция и нетърпимост между отделни групи в обществото.

От БХРО припомниха, че се е наложило собствениците да инвестират средно по 30 000 лева за вентилационни системи и преградни стени, когато според закона трябваше да бъдат обособени зали за пушачи и за непушачи и поискаха връщането на това положение. 

Те настояха още за въвеждане на доброволно поемане на забраната и данъчни облекчения за собствениците, които изберат този вариант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.04 2013 в 11:44

важно за пушачите ако някой си позволи да ви заплашва със саморазправа или пише закани или обиди то веднага се обърнете към НСБОП за помощ и защита.цяла година търпяхме непушачите да ни наричат какви ли не и да ни обиждат по най брутален начин търпението ни вече свърши стига толкова.за всяка обида или закана пишете на линка по долу като не забравите да цитирате адреса на сайта където е публикувана заканата или обидата.по този адрес НСБОП ще стигнат и до извършителя.
http://www.cybercrime.bg/bg

15.04 2013 в 17:05

предупреждавам само някой непушач да опита саморазправа с мене особенно в заведение на открито или на места където може да се пуши така ще го опуша с БОВ че като се свести цигарения дим ще му дойде като планински въздух.толкова нахални сте станали ,че започнахте да ни се нахвърляте даже на места на които закона разрешава пушенето.оръжието е винаги с мене.

21.11 2012 в 11:20

http://img821.imageshack.us/img821/382/373246za.jpg

20.11 2012 в 12:43

вече е учреден първи частен клуб за пушачи.това е само началото ще има още много такива.клуба си има устав създаден е само за пушачи входа е с членски карти като тези които не пушат няма да бъдат допускани в клуба и няма да им бъдат издавани.допуснат ли ги веднъж пак ще ревнат че им нарушават правата. поставя се твърда граница между тях и нас без никакви компромиси.добре е че отново ще си имаме ъгълче където да прекарваме вечерите с настроение.такива клубове ще има във всички градове и ще стават все повече.призовавам непушачите да престанат да се занимават с нас вече нямаме пресечни точки.да спрат най после достатъчно ни плюха и заливаха с помия.

18.11 2012 в 20:19

една добра идея за частните клубове.даже предлагам ние пушачите да създадем едно затворено общество от такива като нас със съответните правила,членски карти за достъп до клубовете със съответния устав и условия за приемане в обществото.така ще можем да си общуваме свободно и непринудено да си прекарваме свободното време.условията могат да се направят и да се учреди едно такова общество с единствено условие непушачи да не се допускат под никакъв предлог в нашите бъдещи клубове.веднъж пуснат ли ги пак ще ревнат че им нарушаваме правата.на тях закона достатъчно права им даде така че да нямат повече претенции.в крайна сметка и ние сме хора а не улични кучета имаме право на свобода да избираме с кого да общуваме.ако можем това да го осъществим си решаваме проблемите завинаги и поставяме една твърда граница между нас и тези които не пушат.няма повече да имаме пресечни точки с тях и да им слушаме упреците.ще бъде необходима и помощ от цигареното лоби в парламента вярвам че ще получим подръжка от тях за да се узакони едно такова общество на пушачите.

15.11 2012 в 10:08

По експертни разчети, икономическите ефекти от забраната ще се изразят в над 228 млн.лв. по-малко приходи за държавния бюджет годишно, в т.ч.: над 12 млн.лв. по-малко приходи от осигуровки; над 60 млн.лв. по-малко приходи за бюджета от ДДС; над 144 млн. лв. по-малко приходи от данък "печалба".министър Дянков да намери начин да събере недостигащите суми от непушачите.не може зарад техните капризи да се увеличава дефицита в бюджета от това губим всички ние.всяко удоволствие се заплаща.

13.11 2012 в 12:00

и какво стана сега.оставихме ресторантите на непушачите а те сега ще ги фалират.време е да разберат че с фрешове,марулки и постни ястия ресторант не се подържа.сега нека тези които най много ревяха че им нарушаваме правата те да обяснят как заради техните капризи стотици сервитьори, бармани и готвачи ще отидат на трудовата борса.нас пушачите не ни бърка че ще изкараме зимните празници на частни партита и на вилите си вместо в ресторанти,а напролет летните заведения са пак наши.

12.11 2012 в 11:01

и в Европа се усетиха че отидоха твърде далече със забраната за пушене в затворени помещения и връщат старите правила!! вижте тук:
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-10-11&article=427138

01.11 2012 в 13:37

с какво право по насилствен начин командоси ли ще пращаш срещу пушачите?България демократична държава ли е или концлагер.и ние пушачите сме граждани плащаме данъци дори по големи от вас и имаме право да си отстояваме правото на избор.като не ти изнася няма да влизаш в заведения където се пуши капиши?

09.10 2012 в 07:00

Това е едно от малкото решения, които ми се струват правилни. Изключително ми е гадно, когато видя жена да пуши, преди 20 години пушеха само циганките, сега пушат 90% от жените. Това е мода и ако трябва нека се разделим от нея по насилствен начин. Честно казано досега избягвах да ходя по нощни заведения, защото ме дразнеше задимяването.
 
X