В заведенията: Няма пушачи - има безработни

Вероника Шербанова 08 октомври 2012 в 17:49 2877 12

Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС
Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС

Собственици на заведения изпратиха отворено писмо до Бойко Борисов и народните представители с искане за отмяна на забраната за пушене на обществени места и връщане на изискването за обособени зали за пушачи и за непушачи.

85% от посетителите на кафенетата и нощните клубове са пушачи, твърдят собствениците на заведения. Поради тази причина забраната за тютюнопушене на обществени места ще доведе до фалити и закриване на работни места.

„По експертни разчети, икономическите ефекти от забраната ще се изразят в над 228 млн.лв. по-малко приходи за държавния бюджет годишно - над 12 млн. лв. по-малко приходи от осигуровки; над 60 млн.лв. по-малко приходи за бюджета от ДДС; над 144 млн. лв. по-малко приходи от данък "печалба", обясниха от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРО).

По думите на собствениците на заведения през първите месеци от влизането в сила на забраната оборотът е спаднал с 20-50%.

Забраната за тютюнопушене на обществени места ще доведе и до увеличаване на разходите за социални помощи и обезщетения при безработица. Допълни средства ще са необходими и за контрол, посочиха те.

„Ние не защитаваме употребата на тютюн и тютюневи изделия, но настояваме за равни права на пушачи и непушачи“, казаха още собствениците на заведения.

Те обясниха, че „подкрепят усилията за въвеждане на правила, гарантиращи здравословна жизнена среда за всички българи“, но са категорично против забраната, тъй като тя нямало да гарантира здравето на хората.

Като доказателство те посочиха, че най-висок процент на смъртност вследствие дихателни заболявания има във Великобритания и Ирландия, където забраната е въведена най-отдавна.

Според тях борбата с тютюнопушенето трябва да се води „с икономически и просветителски, а не с репресивни средства“.

По думите им забраната ще доведе до корупция, нелоялна конкуренция и нетърпимост между отделни групи в обществото.

От БХРО припомниха, че се е наложило собствениците да инвестират средно по 30 000 лева за вентилационни системи и преградни стени, когато според закона трябваше да бъдат обособени зали за пушачи и за непушачи и поискаха връщането на това положение. 

Те настояха още за въвеждане на доброволно поемане на забраната и данъчни облекчения за собствениците, които изберат този вариант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!