В Божурище бе направена първа копка на най-голямата индустриална зона у нас

17 юни 2013 в 14:33 4183 1

Първа копка на индустриалната зона в Божурище бе направена днес. Снимка: БГНЕС
Първа копка на индустриалната зона в Божурище бе направена днес. Снимка: БГНЕС

Ставаме свидетели на първата копка на най-голямата индустриална зона в България.

Това заяви тази сутрин президентът Росен Плевнелиев, който откри проекта Икономическа зона София–Божурище заедно с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Инвестицията в проекта за над 42 млн. евро е на германска компания, която ще изгради ново предприятие и развоен център за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили.

Очаква се в комплекса да бъдат отворени 350 работни места.

„Ние ставаме свидетели на първата копка на една индустриална зона, която визира и адресира бъдещето на България. Тя не просто е най-голямата. Тя не е просто само най-близо до университетски центрове и до 1-милионен град. Тя не просто е най-стратегически разположена на три магистрали и три еврокоридора със собствени мултимодални терминали, които ще бъдат изградени, собствени жп-линии", посочи Плевнелиев. Според него става въпрос за продукт на световно ниво, в който ще се произвеждат климатични системи за „Фолксваген”, „Дженерал Моторс”, „Ауди”, „Мерцедес”  и за уникални марки като „Ламборджини”, „Богати”, „Порше” и други.

Държавният глава добави, че технологиите в Индустриалната зона ще се произвеждат от български инженери.

„Много скоро ще има и следваща първа копка: тя ще бъде на технологичен център на седем иновативни български компании, които продават на целия свят”, каза още президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!