Увеличават заплатите на лекарите в Александровска болница с 15%

Вероника Шербанова 18 март 2013 в 11:22 1546 0

Александровска болница, Снимка БГНЕС.
Александровска болница, Снимка БГНЕС.

Със средно 15% повече ще получават лекарите, медицинските сестри и помощния персонал в Александровска болница, съобщиха от лечебното заведение.

Увеличението на заплатите е факт след преговори на временния директор на болницата д-р Костадин Ангелов със синдикатите заради недоволството на лекарите от ниското заплащане и лошите условия на труд, а новият колективен договор на медиците ще бъде подписан до края на седмицата.

Вдигането на възнагражденията на медиците влиза в сила със задна дата от 1 февруари и ще стане на три стъпки, като втората и третата са съответно на 1 март и на 1 април.

Увеличение на заплатите ще получат и служителите на администрацията, но техните възнаграждения ще се вдигнат с около 7%, обясниха от болницата.

Предвижда се някои клиники да получат допълнително възнаграждение под формата на клинични пътеки в зависимост от работата и резултатите на клиниките, както и от коригирането на предварително предвидените средства по клиничните пътеки.

Ръководтсвото търси и възможност за допълнително възнаграждение по време на великденските празници. Предвижда се и увеличение на средствата за бонуси за научни степени „доктор по медицина“ и „доктор на медицинските науки“.

От края на миналата седмица дежурните екипи в „Александровска“ ще получават топли и студени ободряващи напитки. Подсилва се и храненето на персонала по време на дежурства, допълниха от лечебното заведение.

На 18 февруари голяма част от екипа на Александровска болница се обяви против предишния директор д-р Лъчезар Трайков. В отворено писмо до тогавашния премиер Бойко Борисов те се оплакаха от ниските възнаграждения и лошите условия на труд. Медиците обявиха, че д-р Трайков е отказал да се срещне тях, за да изслуша исканията си.

Миналата седмица бившият вече здравен министър Десислава Атанасова уволни д-р Лъчезар Трайков и за временно изпълняващ длъжността директор беше назначен д-р Константин Ангелов. Той ще остане на поста до конкурса за избор на нов директор.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови