Училищният звънец удари и в Централния затвор

OFFNews 17 септември 2012 в 16:24 6395 1

На училище в затвора. Снимка: Никола Ончев

За трета поредна година в Централния софийски затвор беше открита новата учебна година. Събитието беше открито в присъствието на зам.-министъра на правосъдието Пламен Георгиев и представители на дирекция „Изтърпяване на наказанията“ при Министерството на правосъдието.

Тази година общо 1744 затворници в цялата страна ще се обучават да смятат и пишат, което съставя 18% от общия брой на затворниците в страната. Само в столичния затвор учениците са близо 90, разпределени в четири паралелки. За пръв път тази година са обособени два първи класа, един втори и един трети, като програмата е същата като в началния курс в училищата извън затвора. Общият брой на затворническите училища в страната е девет.

За желаещите да се обучават допълнително има курсове по езици, компютърна грамотност или рисуване. Единствено осъдените доживот нямат право да посещават училищните часове.

Обучението се приспада от общия брой години, които затворникът трябва да излежи.

Тържеството се проведе в двора на затвора. Първо няколко от учениците поднесоха цветя на гостите. Докато поздравяваха зам.-министъра, учителките и ръководството на затвора, те бяха обект на подигравки от съкилийниците си, строени на площадката във вътрешния двор. Те бяха наречени „подмазвачи“ и „натегачи“. Тържествената церемония продължи с четене на стихотворения за първия учебен ден. Част от учениците се представиха отлично, а други имаха известни затруднения с рецитирането. Това също беше причина съучениците им да им се присмеят и да ги питат дали не са забравили азбуката.

Нов имот

Избран е имот, на който да бъде построен и преместен новият столичен затвор. Това обяви днес пред журналисти заместник правосъдният министър Пламен Георгиев. Имотът е бивше военно поделение край село Яне, което е подробно обследвано и изцяло отговаря на изискванията. Остава да се определи източник на финансиране, уточни Георгиев. "Сега ще направим допълнително проучвания как този имот да бъде придобит и ще се търсят вече и какви са оптималните варианти за финансиране на този проект", каза Георгиев. Тепърва и експертите ще обсъждат какви са вариантите за финансиране на проекта, който според различни изчисления ще струва около 100 млн. лв.

Нов затвор не е строен у нас от 1944 г. Условията в столичния затвор не са от най-добрите, призна Георгиев. Прави се всичко възможно обаче да бъде намерено финансиране за ремонт на сградите и подобряване на условията на живот.

У нас има около 9500 лишени от свобода. В Софийския централен затвор и двете общежития към него те са около 1700.

Първият нов затвор в страната ще бъде построен край Бургаското село Дебелт, който има капацитет от 250 – 300 души. Правосъдното министерство се надява той да е готов до средата на следващата година. Това ще бъде затворено общежитие от закрит тип, чието изграждане ще бъде по норвежкия механизъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!