Турция възстановява признаването на български дипломи до дни

Александра Маркарян 12 декември 2012 в 13:25 973 0

Исмаил Арамаз, посланик на Турция в България.
Исмаил Арамаз, посланик на Турция в България.

По всяка вероятност до няколко дни Турция ще възстанови процедурите по признаване на дипломи за висше образование, издадени в България. Това заяви председателят на Съвета за висше образование на Турция (YOK) проф. д-р Гьокхан Четинсая, съобщи информационната агенция "Ихляс хабер ажансъ", цитирана от Mediapool.

Турция спря признаването на дипломите ни с решение на Съвета от май 2012 г. Основният официално изтъкван мотив бе, че има множество фалшификации на документи за висше образование от България. Тогава ректори у нас реагираха изключително остро, заявявайки, че твърденията са лъжа и искайки отзоваването на турския посланик Исмаил Арамаз. Тяхната теза бе, че се води кампания срещу българското висше образование, защото Турция се борела 80-те милиона евро, по техни данни, които идват у нас от турските студенти ежегодно, да остават в Турция.

Гьокхан Четинсая напомни, че проблемът е бил обсъден при неотдавнашното посещение на българския президент Росен Плевнелиев в Турция и заяви, че в близките дни този въпрос ще бъде решен.

Съобщението за измами в България, поради които легализирането на всички БГ дипломи за висше образование се спира обаче не е свалено от сайта на YOK, установи репортер на OFFNews.

Въпреки че новината за решаване на спора е добра, тя няма как да върне отказалите се тази година от следване в България турски младежи. Реално записването на студенти от Турция за 2012/2013 г. вече приключи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!