Quantcast

Турски изселници съдят България в Хага

Последна промяна на 26 септември 2012 в 10:22 1808 2

Съд. Снимка: БГНЕС/архив
Съд. Снимка: БГНЕС/архив

Етнически турци, пострадали от т.нар. "възродителeн процес", са подали жалба в Международния наказателен съд в Хага за съдебно разследване за геноцид срещу българската държава, съобщава в. „Сега”.

Жалбата е подписана от Сезгин Мюмюн, шеф на гражданска организация "Федерация Справедливост-България". Той я подава и от името на още 10 изселнически организации в Турция. Копия от нея са пратени на главния прокурор Борис Велчев, премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев, правосъдния министър Дияна Ковачева и шефа на парламента Цецка Цачева. Към жалбата са приложени 117 страници документи, издадени от български държавни институции.

Според изселниците от тях е видно, че "от времето на началото на т.нар. възродителен процес от 50-те и особено от 70-те и 80-те години до настоящия момент в Република България се провежда политически и етнически мотивирана систематична геноцидна престъпна държавна стратегия, насочена срещу повече от 1 500 000 български граждани с турско етническо самосъзнание и мюсюлманско вероизповедание". Жалбоподателите посочват, че съдебното дело, образувано срещу една съвсем малка част от хората, отговорни за преименуването, се разследва вече 20 г. Зад този факт прозирал "противоправният стремеж за фактическо оневиняване на престъпните лица или поне за обезпечаване на тяхното пожизнено спокойствие". А това означавало отказ от ефективно правосъдие и "всичките онези институции и личности, които са обезпечили и обезпечават фарсовото провеждане на разследването по това съдебно дело, фактически имат статуса на съучастници в престъплението".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.09 2012 в 12:57

Дрън-дрън. Геноцид тук не е имало. Никой не е убит затова, че е турчин. Може с известна условност да се говори за етническо прочистване, ама не виждам много да е успяло - както си имахме 12-15% турци, така си ги имаме и сега.

26.09 2012 в 10:58

Колко ще ми струва да заведа иск на същото място, срещу 500 годишното аналогично въздействие върху местното население, типичната му религия, и бит?
След спечелването на това дело, смятам да заведа следващо, за непрестанно притеснение на държавообразуващото население на Р България.
Предполагам да поискам заем от БНБ. Известни са ми трудностите, пред подобни намерения на частни лица.