"Топлофикация" откри само 113 сгрешени сметки

Последна промяна на 01 февруари 2013 в 16:04 1000 5

Стоян Цветанов, шеф на
Стоян Цветанов, шеф на "Топлофикация-София". Снимка: Сергей Антонов

Едва 113 сметки от всички 402 хил. домакинства на парно в София са сгрешени, отчете днес шефът на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов. В същото време ДКЕВР започва нова проверка на дружеството.

Сгрешените сметки ще бъдат коригирани с фактурите през февруари, обеща той. Виновни били едно от дружествата за дялово разпределение и двама служители на "Топлофикация".

Общинското дружество беше принудено от кмета на София Йорданка Фандъкова да провери всички декемврийски сметки, които са увеличени с повече от 21% спрямо декември 2011 г.

"Топлофикация" предупреди в началото на месеца столичани, че сметките им ще са средно с 21% по тези за предходната година, но доста хора получиха увеличени с 50% и дори 100% фактури.

Фандъкова поиска още ежемесечно отчитане на топломерите.

Ежемесечно отчитане може да има само при уредите за дистанционно отчитане, за другите е физически невъзможно, коментира шефът на "Топлофикация".

"Ние се готвим да поемем дяловото разпределение, защото вече се говори за такава законодателна инициатива. готови сме да го направим, но дали е честно спрямо пазара", коментира Цветанов.

Според него трябва да има конкуренция при отчитането на топломерите, но и възможност недоволните веднага да сменят фирмата, а не след години или месеци.

Той ще предложи на Столична община да се инициират такива промени в Закона за енергетиката.

Цветанов ще се срещне следващата седмица с топлинните счетоводители и ще поиска промяна на договорите им с "Топлофикация", с които ще им вмени задължение за по-чести контакти с клиентите, на които да се обясняват прогнозните дялова, както и да се правят проверки при голяма увеличение на прогнозния дял.

Тази година общинското дружество ще подмени всички абонатни станции с дистанционни, което ще премахне човешката грешка при отчитане и ще ускори с 3 дни процесът, обеща още Цветанов.

По думите му така ще могат превантивно да се правят проверки при съмнителни увеличения на сметките на абонатите преди да им бъдат изпратени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.02 2013 в 09:27

относно измамата с лихвите - След изр авнителните сметки надписано се приспада, но на клиентите с завишени сметки, които не са ги платили им се начисляват лихви, който остават.Топлофикация и топл.счетоводители /напълно излишни/ взаимно се обвиняват и се получава затворен кръг без виновни.Бяха излъгани абонатите с новите уреди с дистанционно месечно отчитане, което не се извърш- ва.Никой не постави въпроса за кражбите, завишаващи процента на сградната /rзмислена/ инсталация, които водят до прехвърляне на реалната консумация с радиаторите върху абонатите неползващи палното

02.02 2013 в 09:24

Топлоснабдяването се осъществява по престъпен начин. Топлофикация доставя топлинната енергия в собственета си абонатана станция. А количеството, което доставя в собствената си абонатна станция се определя, ОБЪРНЕТЕ СЕРИОЗНО ВНИМАНИЕ, - от мощността на сградната инсталация, ето това пише в престъпния текст на чл. 4 от общите условия за продажба на топлината за битови нужди. За топлофикация няма потребители, няма поддържане на баланса между производството и потреблението. Топлофикация отчита само вътрешния си оборот на топлината и го дава на топлинните счетоводители да го разпределят. Съгласно закона, на разпределение подлежат само продадените количества топлина, а не вътрешния оборот на топлофикация. Продадената енергия се разпределя от сградната инсталация съгласно закона. топлофикация е подменила функцията на сграднота инсталация - разпределение на продадената енергия, с функцията да определя количеството което да се достави в абонатната станция. топлофикация нарушава и Конституция и закони, а за всичко това са виновни гражданите - така е когато управлява енергийната мафия.

01.02 2013 в 19:33

Няма кой да те спаси от крадливата Топлофикация, ако сам не го направиш! Не дължиш нищо - а плащаш!? Аз лично не им плащам от 5г. - 1. защото нямаме договор за предоставяне на каквито и да били услуги; и 2. пращат ми измислени сметки, по които е невъзможно да определиш аджеба - за какво точно плащаш и колко! И те така...

01.02 2013 в 17:29

Мили хора !
На ИЗБОРИ 2013 ще гласувам за партия, която обещае да спре кражбите на Топлофикация - София !

Която и да е партия .

За месец ноември 2012 сме платили 90 лева за ток / климатик, осветление, хладилник и фурна ... / и ... 57 ЛЕВА ЗА ТЕЦ - ОБЩИ ЧАСТИ !!!!!
За месец декември 2012 сме платили 130 лева за ток
/ климатик, осветление, хладилник, фризер, котлони, фурна, телевизор, PC, зарядни, телефон, факс и ... /
и ... 80 лева за ОБЩИ ЧАСТИ !!!
Какви общи части ?
Махнали сме радиаторите си преди 12 години .
Крадци !
Топлофикация - София краде от мен парите, които са откраднали от тях съседите ни .
Това не е солидарност и социалност, а престъпление ...

Гласувах за ГЕРБ и съм доволен до сега .
Магистрали, ремонт на пътища, спряха Кремиковци, спряха АЕЦката,
пуснаха Метрото, направиха Южната дъга, кръстовища на две нива, ски на Витоша и ...

За Избори 2013 ще подкрепя партията която обещае да ме отърве от крадците !

КАНДИДАТ - депутатите да обещаят, че ще променят Закона и Топлофикация
ще иска парите си не от мен, а от закъсали фабрики, закъсали предприятия, военни поделения, полицейски участъци, заведения, офиси, социално слаби собственици на скъпи апартаменти и ...
НИЩО НЕ ДЪЛЖА НА КРАДЛИВЦИТЕ от ТЕЦ-а !!!

Владимир Йосифов

01.02 2013 в 16:48

Това е подигравка с потребителите! И сега квоооооооо
Фандькова