"Топлофикация" откри само 113 сгрешени сметки

Нели Чолашка 01 февруари 2013 в 16:04 1995 5

Стоян Цветанов, шеф на
Стоян Цветанов, шеф на "Топлофикация-София". Снимка: Сергей Антонов

Едва 113 сметки от всички 402 хил. домакинства на парно в София са сгрешени, отчете днес шефът на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов. В същото време ДКЕВР започва нова проверка на дружеството.

Сгрешените сметки ще бъдат коригирани с фактурите през февруари, обеща той. Виновни били едно от дружествата за дялово разпределение и двама служители на "Топлофикация".

Общинското дружество беше принудено от кмета на София Йорданка Фандъкова да провери всички декемврийски сметки, които са увеличени с повече от 21% спрямо декември 2011 г.

"Топлофикация" предупреди в началото на месеца столичани, че сметките им ще са средно с 21% по тези за предходната година, но доста хора получиха увеличени с 50% и дори 100% фактури.

Фандъкова поиска още ежемесечно отчитане на топломерите.

Ежемесечно отчитане може да има само при уредите за дистанционно отчитане, за другите е физически невъзможно, коментира шефът на "Топлофикация".

"Ние се готвим да поемем дяловото разпределение, защото вече се говори за такава законодателна инициатива. готови сме да го направим, но дали е честно спрямо пазара", коментира Цветанов.

Според него трябва да има конкуренция при отчитането на топломерите, но и възможност недоволните веднага да сменят фирмата, а не след години или месеци.

Той ще предложи на Столична община да се инициират такива промени в Закона за енергетиката.

Цветанов ще се срещне следващата седмица с топлинните счетоводители и ще поиска промяна на договорите им с "Топлофикация", с които ще им вмени задължение за по-чести контакти с клиентите, на които да се обясняват прогнозните дялова, както и да се правят проверки при голяма увеличение на прогнозния дял.

Тази година общинското дружество ще подмени всички абонатни станции с дистанционни, което ще премахне човешката грешка при отчитане и ще ускори с 3 дни процесът, обеща още Цветанов.

По думите му така ще могат превантивно да се правят проверки при съмнителни увеличения на сметките на абонатите преди да им бъдат изпратени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови