Токът от фотоволтаиците скочи двойно днес

08 май 2013 в 18:27 3602 6

Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС
Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС

Производството на фотоволтаична енергия в страната рязко се е удвоило днес на обяд. Това показаха данните на Електроенергийния системен оператор за товара в мрежата, които се подават в реално време (с около половин минута закъснение).

Рязкото повишение на производството на фотоволтаиците беше засечено от сайта opendata, създаден от програмиста и блогър Боян Юруков. В сайта получената от ЕСО информация, също в реално време се преобразува в графики, които показват вариациите на всички електропроизводства през деня – на ТЕЦ-ове, АЕЦ „Козлодуй“, ветрогенератори и т.н.

От графиката личи, че точно в 12:50 часа днес включените фотоволтаични мощности са се увеличили изведнъж близо двойно - с 350 мегавата до общо над 600 мегавата.

От ЕСО обясниха пред OFFNews “феномена” с факта, че днес е единственият ден в последните седмици, в който няма ограничение за вятърните и фотосоларните централи. От системния оператор обявиха, че ще направят проверка как се е стигнало до този рязък скок, но според експертите е нормално в тази част от деня производството да се повиши.

Впоследствие в следобедните часове соларната мощност постепенно спадна и към 18.20 часа достигна 118 мегавата. Така за деня, според данните на ЕСО до късния следобед, токът от тези централи е представлявал под 3% от днешния електроенергиен микс в страната.

Утре операторът за пореден ден ще наложи ограничение за ВЕИ-централите. Тогава вятърните и соларни централи отново ще трябва намалят мощността си с 40 %. Причината е слабото потребление на ток, заради което са спрени и цели енергоблокове в топлоелектрическите централи.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews