Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Рекордно слабо потребление на ток на Великден

06 май 2013 в 13:45 3638 1

Данните на ЕСО за 6 май.
Данните на ЕСО за 6 май.

Рекордно ниско потребления на ток на 5 май - Великден, отчете Електроенергийният системен оператор (ЕСО).

В 5 ч. на 5 май е отчетен най-ниският досега товар на страната от 2000 мегавата, а в 15 ч. на същия ден товарът в системата е бил 2 200 мегавата (за сравнение през студените месеци потреблението е достигало до 8000 мегавата).

Преди тазгодишния Великден най-ниско потребление на ток у нас беше отчетено на 28 април тази година, когато в 5 ч.  сутринта то беше 2440 мегавата.

Въпреки драстичния спад навръх Великден не са налагани ограничения за производството на зелена електрическа енергия - фотоволтаици и вятърни централи, обявиха от ЕСО. Зелената енергия е била близо 45% от цялото производство на електроенергия за отделни часове. 

За днес - 6 май, обаче е предвидено ограничение с 40% на работната мощност на фотоволтаиците и вятърните централи заради невъзможността за поддържане на баланса между производство и потребление, предупредиха от системния оператор.

Данните за потреблението в реално време, които могат да се видят на страницата на ЕСО, показват, че в момента енергията от АЕЦ е по-малко, отколкото от ТЕЦ-овете.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews