МВР мълчи за счупеното стъкло на белия автобус

Юлиан Христов 29 юли 2013 в 11:55 5146 32

Молитвеният автобус. Снимка: Сергей Антонов
Молитвеният автобус. Снимка: Сергей Антонов

МВР все още няма официална позиция за това как е счупено стъклото на белия автобус по време на сблъсъците между полиция и протестиращи във вторник вечерта.

Любителско видео показва, че прозорецът на автобуса вероятно е счупен отвътре навън. От кадрите става ясно, че парчетата от разбития прозорец на автобуса падат навън, а зад него има полицейски щит. 

По-рано днес сайтът "Дневник" и онлайн изданията на в. "Труд" и "24 часа" излязоха с публикации за това, че от СДВР и МВР са потвърдили, че прозорецът е счупен отвътре. Обяснението било, че стъклото вече било пукнато и това наложило отстраняването му, за да не бъдат наранени хората в автобуса.

От МВР и СДВР категорично опровергаха пред OFFNews да са предоставяли подобна информация. За момента официална позиция на вътрешното министерство или столичната дирекция на полицията няма. От СДВР уточниха, че вероятно по-късно днес ще има позиция по случая.  

Случаят със счупеното стъкло на автобуса в злополучната 40-та нощ на протести е решаващ за твърденията за нарочно търсена провокация. Няма едностранчиво тълкуване на поведението на полицията и решението за извеждане на депутатите от парламента. Всеобщо е мнението обаче, че появата на белия автобус и опитът на полицията да разпръсне блокадата на площад "Св. Александър Невски" нагнети обстановката и доведе до сблъсъци за първи път от началото на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече има възможност да определи това действие на полицията като непрофесионално, като според него вина би трябвало да се търси сред ръководителите на полицейските сили на терен. Вътрешният министър Цветлин Йовчев пък обясни, че решението за извеждането на депутатите било и негово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews