Цветлин Йовчев: Имаме тежък проблем със сигурността

30 юли 2012 в 09:22 3343 0

Цветлин йовчев. Снимка:БГНЕС
Цветлин йовчев. Снимка:БГНЕС

В момента не може да се говори за пробив, но трябва да отчетем, че имаме тежък проблем със сигурността. Това заяви пред БНТ началникът на кабинета на президента Росен Плевнелиев и бивш председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

У нас няма спящи клетки на терористични организации, допълни той.

„Докато не се разнищят всички подробности около атентата в Бургас, не можем да говорим за издънка на Националната сигурност", заяви Йовчев. Би било прибързано да се правят коментар и да се дават оценки, преди да има яснота какво се е случило на 18 юли.

В момента се работело по хипотези, базирани върху това кой какво е казал за атентатора и обстоятелствата около терористичния акт.

"Докато бях председател на ДАНС оценката беше, че не съществува пряка заплаха от терористичен акт", коментира още Йовчев.

„Ако в една страна от ЕС хора подготвят терористичен акт на територията на България, минават през граници, които не се проверяват, пристигат тук и 10 дни не правят нищо, което да ги вкара в полезрението на спецслужбите, няма да имат проблем да направят безпрепятствено каквото са планирали", каза началникът на кабинета.

Не можем просто да кажем: „Случват се такива неща". Трябва внимателно да си отговорим на въпроса какво трябва да направим, за да намалим риска, подчерта още Йовчев. Според него български гражданин или организация не може да стои или да е подкрепила извършителя на атентата в Бургас.

Бившият шеф на ДАНС не отрече обаче, че службите са погледнали несериозно на предупреждението, която се появи през януари, че у нас се очаква нападение над израелски туристи, което ще се случи в зимен курорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!