Цветанов: Позицията на ЕК за извънреден доклад не е официална

04 ноември 2012 в 12:38 1828 0

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Цветан Цветанов не приема като официална позиция на Европейската комисия предупреждението на нейния говорител Оливие Байи за евентуален извънреден доклад за България.

Баий обяви в края на седмицата, че заради избора на конституционни съдии е напълно възможно преди предвидения доклад по Механизма за сътрудничество и оценка в края на следващата година да има  междинен доклад. Коментарът беше направен по повод избора на съдия Венета Марковска и съмненията около нейната чиста репутация.

Къде е официалната позиция на Европейската комисия? Има въпрос, който е зададен от журналист от Българско национално радио, има отговор, който е прочетен, написан от говорителя на Европейската комисия, това не е официална позиция, която да е излязла към българската държава, каза министърът пред БНР.  

Той определи реакциите около избора на Венета Марковска за конституционен съдия като компроматна война. Той заяви, че сигналът срещу нея за това, че оказвала натиск за уволнението на полицай от столичното 6 РПУ е анонимен и по думите му цели да я компрометира. 

"Един анонимен сигнал, до колкото разбрах нямаше адресат. Нямаше изпращач", коментира Цветанов. 

Вчера неговият заместник Веселин Вучков опроверга твърденията на Марковска, която заяви, че не е имала срещи със зам.-министри по повод сочения компромат. Вучков обясни, че през януари 2010 година е имал среща със съдийката по нейно настояване във връзка с ареста на близкия ѝ приятел Георги Георгиев от патрул на 6 РПУ.

"Смятате ли, че някаква среща, каквато и да била тя, би могла да ми окаже някакъв натиск. До сега никой, по никакъв повод, не се е опитвал да ми оказва някакъв натиск, от тази среща не са последвали абсолютно никакви решения, които да са били на база някакъв натиск", коментира твърденията Цветанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови