Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

ЦИК отсвири Изборния борд

10 април 2013 в 14:37 2456 1

ЦИК. Снимка: БГНЕС
ЦИК. Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) бойкотира второто заседание на Изборния борд.

В писмо до Гражданския борд за свободни и прозрачни избори председателят на ЦИК Красимира Медарова посочва, че исканата от Изборния борд информация за извършеното досега по подготовката и организацията на   вота може да бъде открита в сайта на ЦИК.

Съобразно измененията в Изборния кодекс дейността на Централната избирателна комисия е изцяло прозрачна, тъй като заседанията й се излъчват в реално време, решенията на комисията се публикуват веднага след приемането им както на сайта на ЦИК, така и в бюлетина на БТА,  пише Медарова.

Изборният кодекс предвижда също така участие на регистрирани в ЦИК наблюдатели както на български неправителствени организации, така и международни наблюдатели, посочват от Централната избирателна комисия в писмото до Гражданския борд за свободни и прозрачни избори.

В заключение от ЦИК посочват:  

"Цялостната работа на ЦИК може да бъде наблюдавана от всички интересуващи се. При наличие на интерес по въпроси, включени в дневния ред на заседанията на ЦИК, биха могли да присъстват наблюдатели - упълномощени членове или упълномощени представители - на регистрирани в ЦИК български неправителствени организации, каквито са и част от участниците в Гражданския борд"

6 НПО-та регистрирани към момента

В ЦИК към моментa са регистрирани 6 неправителствени организации, които да участват със свои наблюдатели в изборния процес.

Това са Институт за развитие на публичната среда, Федерация на независимите студентски дружества, ГИСДИ, сдружение „Прозрачност без граници”, сдружение „Асоциация за реинтеграция на осъдените лица”, Институт за социална интеграция.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа също ще има 27 наблюдатели, ще има наблюдатели и от Парламентарната асамблея на Черноморско икономическо сътрудничество.

С благословията на премиера и президента

Идеята за граждански изборен борд бе лансирана за първи път от президента Росен Плевнелиев и представена от Марин Райков - веднага, след като пое премиерското кресло.

„Говорим за един консултативен орган, даване на мнения, препоръки. Важно е да възприемем принципа на активното партньорство. Този борд няма да бъде единствено и само форма на контрол на институциите. Изборният борд не може да измества държавните органи, не може да отменя актове на държавните органи“, подчерта премиерът Марин Райков преди седмица и призова за разумен диалог.

Изборният борд се събира всяка сряда след заседанията на Министерски съвет. Той се председателства на ротационен принцип от членуващите организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови