Заседанията на Изборния борд ще се излъчват онлайн

Елица Мартинова 03 април 2013 в 15:42 2137 1

Марин Райков Снимка: БГНЕС
Марин Райков Снимка: БГНЕС

Заседанията на Изборния борд към Министерски съвет ще се предават на живо в интернет. Това стана ясно след първата работна среща на участниците в него с премиера Марин Райков.

Изборният борд ще се събира всяка сряда след заседанията на Министерски съвет. Той ще се председателства на ротационен принцип от членуващите организации, а дневният ред ще се определя от председателстващия.

„Говорим за един консултативен орган, даване на мнения, препоръки. Формата е формата на диалог. Важно е да възприемем принципа на активното партньорство. Този борд няма да бъде единствено и само форма на контрол на институциите. Изборният борд не може да измества държавните органи, не може да отменя актове на държавните органи“, подчерта премиерът Марин Райков и призова за разумен диалог.

В днешните разговори се включиха представители на неправителствени организации, които се регистрираха в Централната избирателна комисия като наблюдатели за изборите. На срещата бяха и специалисти по изборния процес като Емилия Друмева и Михаил Константинов. Сред участниците на първото заседание бяха Калин Славов от Асоциация „Прозрачност без граници“, Любомир Милошев от Студентско сдружение „Политико“, Павлина Попова от Българското дипломатическо дружество, Орхан Текир от Гражданско общество в действие, Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда и др.

На заседанието бяха поканени и представители на Института за модерна политика на Борислав Цеков. Те обаче категорично се разграничиха от Изборния борд, като подчертаха, че предпочитат да останат независими.

„Институтът за модерна политика благодари на правителството за поканата да участва в Гражданския борд за изборите, но не възнамерява да се включи в работата му. Считаме, че рискът този орган да се превърне в параван на изборни нарушения е твърде висок, се казва в съобщение на института. Наблюдателите и гражданските организации трябва да запазят своята дистанция, която им позволява да критикуват и сигнализират за нарушения, а не да „подпомагат” Министерски съвет, както с изненада установихме, че предвиждат предложените ни правила за дейността на борда“, пишат от Института за модерна политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!