Търсим технологично сътрудничество с Израел

Елица Мартинова 22 октомври 2012 в 17:56 1790 2

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

„Израел има водеща роля в сферата на високотехнологичните производства и това я превръща в желан партньор за страната ни при реализирането на проекти с висока добавена стойност“, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на срещата с израелския си колега Шимон Перес в понеделник.

Плевнелиев изрази надежда, че съществуващото взаимно доверие между двете страни ще доведе до реализацията на повече съвместни икономически и културни проекти.

„Приятелството и споделените ценности са основата, върху която са изградени отношенията и се развива сътрудничеството между България и Държавата Израел“, посочи българският президент.

Израелският му колега отговори на добрия тон, като заяви, че България е скъпа за страната му, защото е запазила евреите си през Втората световна война.

Перес благодари на България за реакцията след атентата в Бургас на 18 юли.

„Високо ценя това, което вие, българското правителство, и вашите сили за сигурност направихте по този случая“, заяви израелският държавен глава.

Росен Плевнелиев оглавява българската делегация, която е на двудневно посещение в Израел.

В нея участват външният министър Николай Младенов, председателят на Държавнат акомисия по сигурността на информацията Цвета Маркова и Румяна Бъчварова, която оглавява политическия кабинет на премиера Бойко Борисов.

След визитата в Държавата Израел Плевнелиев ще отпътува на посещение в Палестинската автономия. Там той ще разговаря с колегата си Махмуд Аббас, с когото ще обсъдят развитието на отношенията между България и Палестина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!