Стив Ханке порица кабинета, Орешарски благодари за позитивните коментари

OFFNews 15 юли 2013 в 14:27 10207 23

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски благодари на проф. Стив Ханке (авторът на концепцията за българския валутен борд - бел. ред.) за периодичните му коментари за България, които „винаги са били в позитивен стил“ и изрази надежда, че и за в бъдеще проф. Ханке ще бъде все така отзивчив и благоразположен към страната. Това се случи на днешната церемония по удостояването на финансиста със званието „Доктор хонорис кауза“ на Българската академия на науките.

Само преди броени часове пред bTV проф. Ханке даде един коментар за политическата ситуация в България в не дотам „позитивен стил“. По думите му, гражданите протестират срещу „преливащата корупция“ в държавата. Ханке предупреди, че коалиционните правителства по дефиниция са слаби и не могат да реализират мащабни проекти, но могат „да свършат огромна глупост“. Според финансиста, екипът на Орешарски съвсем не е експертен и не мисли в перспектива.

Той изтъкна, че в момента чуждестранните инвеститори се страхуват да насочат интереса си към България. Политическата и обществена криза, започнала през февруари, усилва недоверието в страната, смята той.

След церемонията пред журналисти Орешарски коментира, че членството на България в Еврозоната остава цел за страната. „България е страна, която ще се присъедини към еврото – това е в договора ни. Кога точно – зависи от много фактори. Аз съм подчертавал и в периода преди миналото правителство, че за нас Еврозоната е цел, но не на всяка цена. Не бива на всяка цена да се форсира една такава цел, която изисква много предварителна подготовка“. 

Орешарски припомни изказването на един от управляващите шефове на Международния валутен фонд, че България има европейска перспектива и изходът от валутния борд е в другия борд – ЕРМ II и Еврозоната.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!