Стив Ханке: Инвеститорите не поглеждат към България заради корупцията

Последна промяна на 05 януари 2013 в 20:09 1551 10

Проф. Стив Ханке. Снимка: БГНЕС

Нещо трябва да се направи срещу корупцията в България. Ако това се промени, съм убеден, че България определено може да поеме водещата роля на Балканите.

Това обяви в интервю за БНР проф. Стив Ханке, известен у нас като "баща на валутния борд".

Защото инвеститорите наистина се изненадват, когато погледнат колко са добри икономическите и банковите показатели в страната. Проблемът е, че те изобщо не искат да погледнат тези показатели заради корупцията и съдебната система. Наистина вярвам, че хубавата част от българската история трябва да бъде разказана. Представяйте и положителните срани – не само отрицателните, призова Ханке.

Разбира се, това не отменя факта, че нещо трябва да се направи с корупцията. Тя е ахилесовата пета на България. Ако бъде премахната реално, ще се учудите колко бързо може да расте икономиката, каза още Стив Ханке.

Икономистът коментира и налагането на данък върху лихвите по депозитите:

"Не съм съгласен с това политическо решение - от деня, в който бе обявено. По време на криза не трябва да се влияе на банковата система. В случая това е проциклична регулация. Времената са лоши и не трябва да се влошават още повече с налагането на някакъв данък насред кризата. Иначе регулацията на банките от БНБ е много добра", отбеляза Ханке.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.01 2013 в 04:40

Не знам точно кое не е вярно и с кое не си съгласен. Какво е останало от Римската империя? Изчезнала е заедно с разяждащата я корупция (виж в Деянията на Апостолите какво се казва, че римският управител държал св. ап. Павел затворник с надеждата "да получи пари от него"). Така и у нас - корупцията ще изчезне, но заедно със самите нас. Иначе не може, това казвам. А колкото до варварите на север, като освободим ние територията, ще дойдат други на нея, с ценности, които ние отдавна сме унищожили по пътя си към самоунищожението: чест, съвест, самоуважение и чувство за общност и смисъл.
Няма какво да се лъжем, че от утре всичко ще се оправи, само защото ще дойде някой със "здрава ръка" и ще ни накара да мислим по друг начин. Предпоставка за премахването на корупцията преди всичко е общественото съзнание и изброените по-горе ценности. Аз лично не вярвам, че е възможно да промениш мисленето на хора, при които 8 от 10 коментират поредния случай на безогледна корупция като: " ех, защо не съм на неговото място ?!", вместо "как не го е срам" или прочие отживелици на патриархалното общество (последното - с ирония).
А, и да добавя, че останалите двама са или отдавна навън, или мислят как час по-скоро да се изнесат!

06.01 2013 в 12:55

:)
И аз така разсъждавам точно.

06.01 2013 в 12:53

Банките са едни от главните виновници за икономическата криза, упадъка на нравите и пр.

Лихварството е порок.

06.01 2013 в 12:33

Не е вярно това, което казваш. Историята показва, че дори "варварските народи" на север от Римската империя в момента са водещи държави в Европа, а от великата Римска империя не е останало почти нищо.

Така и в България. Днес корупция, утре не. Въпросът е да се създадат предпоставки да е възможно да няма корупция. Когато това стане, хората ще се възползват. Ако не се възползват, ще почакат и пак...

06.01 2013 в 12:31

Много банки по света по време на кризата фалираха именно защото "взеха апартаментите" на хората, които не можеха да си плащат сметките.

06.01 2013 в 01:23

Нищо не може да се направи с корупцията - твърде късно е. Народът, който можеше да осигурява прилични доходи на корумпираните, вече се изнесе зад граница, а останалите намаляват с драстични темпове на принципа на естествения подбор. Остава да се надяваме, че като останат сами и озвереят, всички корумпета ще се самоизядат, което също ще е естествен процес. Звучи зловещо, но в територия, населена с оскотели индивиди, цитатите от учебника по зоология са най-подходящи. Така че повод за оптимизъм има - корупцията наистина ще изчезне от само себе си, някой ден.

05.01 2013 в 23:08

А как ще фалира съответната банка като ти вземе апартамента, барабар с всички такси и лихви покрити?

Отговор: трудно...почти невъзможно! Трябва някой от шефовете и да се пенсионира с няколко милиона пенсия на месец, отгоре на онези, които е взел, докато я е "управлявал"

05.01 2013 в 23:03

Дядо ти поп излезе отявлен капиталист ;)

05.01 2013 в 22:15

Това, че нямаш пари за жилище все още не значи, че някоя банка трябва да фалира, за да ти го осигури.

05.01 2013 в 22:09

Да, добра е регулацията на банките, сър Ханке, много добра! Само ще те помоля да дойдеш тук, да имаш нашите доходи и да вземаш кредити за жилище или за допълване на екзистенц-минимума , та да доживяваш до датата на заплатата или пенсията. Тогава ще направя интервю с теб / след половин година/, за да науча колко са ахилесовите пети тук и , въобще, дали ще ти останат пети... А избягвам учтивата форма на обръщение, защото те чувствам като брат, като Бигбрадър...