Бащата на валутния борд: По-малко министри, по-малко корупция

Елица Мартинова 15 юли 2013 в 08:27 2574 7

Стив Ханке, Снимка: БГНЕС, Архив
Стив Ханке, Снимка: БГНЕС, Архив

Най-важното, с което трябва да се справи България, е да реши проблема с корупцията. Това може да стане с намаляване на състава на правителството и властта, които са част от проблема. Това заяви пред bTV световноизвестният икономист Стив Ханке, познат у нас като „бащата на валутния борд“.

По думите на Ханке справянето с корупцията е ключово за страната, защото проблемът руши не само имиджа на България, но и доверието в държавата на самите българи. По думите му гражданите протестират именно заради „преливащата корупция“.

„Когато има малко, стегнато правителство, опростеност в управлението, нулева толерантност към корупцията, както е в Сингапур, е по-лесно да се работи“, категоричен бе Ханке.

Той изтъкна, че чуждестранните инвеститори се страхуват да насочат интереса си към България. По думите му политическата и обществена криза, която започна през февруари, усилва недоверието в страната.

Ханке предупреди, че коалиционните правителства по дефиниция са слаби и не могат да реализират мащабни проекти, но могат „да свършат огромна глупост“. По думите му екипът на Орешарски съвсем не е експертен и не мисли в перспектива.

Стив Ханке е в България за да получи от Българската академия на науките почетната титла „Доктор хонорис кауза“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!