Спор за тялото и духа клати председателския стол на Миков

Последна промяна на 02 октомври 2013 в 12:25 2486 3

Михаил Миков, Снимка: БГНЕС
Михаил Миков, Снимка: БГНЕС

Вече повече от два часа продължават дебатите по искането на ГЕРБ за предсрочно отстраняване на Михаил Миков от председателския пост на 42-рото Народно събрание.

Предложението си бившите управляващи внесоха миналия четвъртък, след като председателят на 42-рия парламент ги надхитри и осигури кворум за провеждане на заседанието, в което трябваше да се разгледа вотът на недоверие към кабинета. От ГЕРБ настояха, че Миков не е в състояние да изпълнява обективно функциите си на председател на парламента.

Като пример за това хората на Борисов изтъкнаха злополучната нощ, когато заради опита на полицията да изведе депутатите в пика на протестите, се стигна до сблъсъци.

Бившите управляващи разкритикуваха Миков и за задочния му апел към депутатите да не идват на работа в деня след напрегнатата протестна нощ.

Основна причина за искането на ГЕРБ обаче бе "трикът", с който Миков ги надхитри миналия четвъртък и осигури нужния за заседанието кворум чрез ръчно преброяване.

Парламентарната група на Борисов настоя, че миналия четвъртък с нареждането си към квесторите Миков е нарушил регламента, защото според правилника преброяването се извършва от секретарите.

Дебатите по темата придобиха известен езотеричен характер, след като депутатите поставиха акцент върху въпроса кое съставя кворума в залата - физическото присъствие или волята.

Управляващите настояха, че физическото присъствие на ГЕРБ в залата е било достатъчно, за да се открие заседанието, въпреки желанието на Бойко Борисов да бойкотира работата на парламента. От ГЕРБ пък защитиха тезата, че председателят Миков е нанесъл удар по демокрацията, като е отнел правото на народните представители да преценят дали да се регистрират или не.

Спорът за тялото и духа провокира остро изказване от зам.-председателя на НС Мая Манолова, която водеше дебата.

"Отделянето на духа от тялото не се отразява добре на народните представители от ПГ ГЕРБ, даже ще ви предложа, когато излизате на парламентарната трибуна, да обявявате две неща - дали сте в залата или не, дали говорите физически или политически, дали говори тялото ви или духът", каза Манолова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2013 в 14:02

Права е Мая. БСП няма такъв проблем. Само тела се разхождат.

02.10 2013 в 13:07

Пчеличката хитрей, а тея калъфи от ГЕРБ вече станаха за посмешище и на децата. Тоя парламент е една безкрайна пародия в която нагли дебили си го мерят със завършени идиоти.

02.10 2013 в 12:38

На тая Манлова много ѝ знаят деформираните устенца, когато не ѝ задава въпроси Коритаров. :D

http://www.youtube.com/watch?v=Gc1775zVTe4