Спирането на горските сделки ще е далеч по-евтино от прогнозираното от Найденов

Милен Енчев 08 януари 2013 в 15:06 1603 0

Горски терени. Снимка: БГНЕС, архив
Горски терени. Снимка: БГНЕС, архив

Спирането на продажбите на земи от държавния горски фонд вероятно ще струва далеч по-малко от обявените от земеделския министър Мирослав Найденов „поне 100 милиона лева“, ако се съди по данните в годишните агродоклади на земеделското ведомство.

Вчера на среща с екоорганизации и други министри от кабинета Найденов заяви, че това ще е сумата, която държавата ще трябва да върне на частници, които вече са платили за преобразуването на горските терени, ако им спре преписките за продажба (такса за изключването им от горския фонд плюс такса за компенсаторно залесяване).

Според данните от последните 3 агродоклада, общо за 2009, 2010 и 2011 г. държавата (в лицето на Изпълнителната агенция по горите) е взела около 11.8 милиона лева за преобразуване на държавни горски терени по искане на частници. Данните за 2012 г. ще излязат чак догодина. Което означава, че или министърът е преувеличил, или през миналата година са преобразувани огромен брой горски парцели. Съществува и трети вариант – информацията в годишните доклади да не е вярна.

През 2011 г. са приключени 75 преписки за преобразуване на общо 1100 декара горски терени, сочи последният аграрен доклад. Частниците са платили общо 5.025 млн. лева за изключването и за компенсаторното залесяване.

През 2010 г. агенцията по горите е удовлетворила исканията на 31 кандидати, които са за далеч по-голяма територия, чието преобразуване е излязло далеч по-евтино, сочат данните от предишния аграрен доклад. Частните фирми и лица са получили общо 6108 декара срещу далеч по-скромната сума от 2.4 млн. лв.

През 2009 г. по искане на 93 кандидати са изключени около 1000 дка., за което агенцията по горите е взела 4.375 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!