Държавата спира строежите върху дюни и връща милиони на строителите

Последна промяна на 07 януари 2013 в 15:45 1765 3

Южното Черноморие, където пясъчните дюни са обект на системно посегателство. Снимка; БГНЕС
Южното Черноморие, където пясъчните дюни са обект на системно посегателство. Снимка; БГНЕС

Управляващите ще затворят „вратата“ за застрояване на дюни по морето, отворена в Закона за горите през 2011 г. С това се ангажира днес земеделският министър Мирослав Найденов по предложение на природозащитните организации по време на среща в Министерския съвет.

Миналата седмица, докато траеха проверките за скандалния строеж върху пясъчни дюни в Несебър Найденов и юридическият му съветник Симеон Главчев обясниха, че това е сделка, започната много отдавна, която ведомството било длъжно да довърши, съгласно Закона за горите. Става дума за една от преходните и заключителни разпоредби на закона, приет през 2011 г., според която започнатите по-рано строителни процедури в държавния горски фонд ще се довършват по стария ред. По „стария ред“ частници са купували държавни парцели по заявление, без конкурс, какъвто се изисква от настоящите правила за продажба на държавна собственост.

Тъкмо тази разпоредба ще бъде отменена с промени в закона, така че започнатите преди години близо хиляди преписки за придобиване на държавни парцели ще бъдат прекратени, каза Найденов. Аналогична промяна ще бъде направена и в Закона за земеделските земи, тъй като част от преписките касаят земеделска земя. Общо 3500 са процедурите за придобиване на държавна земя по двата закона. 

С промяната ще се спре строителството върху пясъчни дюни и в зона Б на черноморското крайбрежие (2-километровата ивица от брега), посочи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Сега дюните са защитени само в зона А (100-метровата ивица) и са публична държавна собственост, която не може да се продава, заменя и застроява.

Земеделският министър посочи, че промяната вероятно ще струва на държавата над 100 милиона лева. Поне толкова са досега платените пари за изваждане на парцели от държавния горски фонд по всичките няколко хиляди процедури, обясни той. Спирайки процедурите, държавата ще трябва да върне парите на частниците, каза Найденов. Той обеща да изнесе сумата, внесена през годините в Изпълнителна агенция по горите за промяната на предназначението на терените. „Сега решаваме това и тази цена ще бъде платена, защото такъв е общественият интерес”, каза Найденов.

Екоминистърът Нона Караджова заяви, че паралелите между строителството в защитени територии при Тройната коалиция и при ГЕРБ били неоснователни. В своя подкрепа Караджова припомни решението си да спре със заповед строителството в някогашната защитена местност Камчийски пясъци. Предотвратихме огромно застрояване по морето, каза тя и посочи, че забраната за строителство в бившата защитена територия касае плажна ивица с дължина 10 километра.

Строителните разрешения все още са на тъмно

На срещата екоактивистите настояха и за други законови промени - в Закона за устройство на територията, които да направят прозрачни и обжалваеми разрешителните за строеж и други строителни актове на общините. Сега тези разрешителни не са публични, поради което гражданите научават за тях и могат да реагират едва постфактум, след идването на багерите, какъвто беше случаят в Несебър.

Със сега съществуващите ограничения на публичността в ЗУТ гражданите се лишават от достъп до информация и правосъдие в областта на екологията, с което България нарушава Орхуската конвенция, посочиха от екокоалицията "За да остане природа в България". Така те остават безгласна буква по въпроси, свързани с урбанизацията на територията. Тези ограничения са парадоксални - граждани могат да обжалват решения на министър-председателя, но не и на кметовете и главните архитекти, подчертаха екоактивистите.

И парламентът ще разследва сделките по морето

Освен трите регионални междуведомствени комисии към областите Добрич, Варна и Бургас, със сделките по морето ще бъде натоварена и парламентарна анкетна комисия, обяви днес Найденов. Комисиите към областните управи и парламента ще проверяват всички сделки, сключени с държавни имоти по Черноморието от 2004 г. досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.01 2013 в 18:55

По „стария ред“ частници са купували държавни парцели по заявление, без конкурс, какъвто се изисква от настоящите правила за продажба на държавна собственост.
ХОРА! НЯМА ТАКЪВ РЕД В ЗАКОНА ЗА ГОРИТЕ! ВСИЧКО Е ДАЛАВЕРА!

07.01 2013 в 18:53

Не държавата, а всички замесени да връщат тези 100 милиона! Аз не желая да плащам!

07.01 2013 в 18:17

ДРЪН!ДРЪН! Всички сделки са незаконни! Няма такова понятие - преференции! Мирослав Найденов да си назначи читави юристи за да им замазват следите!
ЗАКОН ЗА ГОРИТЕ
Чл. 33. (1) Държавата може да продава горски територии - частна държавна собственост:
1. за прекратяване на съсобственост върху горски територии между държавата и други съсобственици;
2. когато с влязъл в сила общ устройствен план е предвидена промяна на предназначението на горската територия за създаване на нови или разширяване строителните граници на съществуващи урбанизирани територии.
(2) Продажбата на горски територии - частна държавна собственост по ал. 1, т. 2, се извършва след провеждане на търг по реда на Закона за държавната собственост.
(3) В случаите по ал. 1, т. 2 не подлежат на продажба поземлени имоти в горски територии - частна държавна собственост, попадащи в Европейската екологична мрежа Натура 2000.
(4) Обособяването на поземлени имоти в горски територии, включени в общия устройствен план по ал. 1, т. 2, се извършва след влизането в сила на подробен устройствен план за съответната територия.
(5) Въз основа на влезлия в сила подробен устройствен план по ал. 4 министърът на земеделието и храните или оправомощено от него длъжностно лице предприема действия за отразяването на имотите в кадастралната карта или в картата на възстановената собственост.
(6) Продажбата на горски територии - частна държавна собственост по ал. 1, т. 1, се извършва без провеждане на търг, когато другите съсобственици са приели предложението за продажба по реда на Закона за собствеността.
(7) В случаите на прекратяване на съсобственост върху горски територии, когато съсобствеността е между държавата и собственици, обединени в горско сдружение, продажбата се извършва без провеждане на търг, като съгласието за закупуване на горските територии се дава от ръководния орган на съответното сдружение.