Борисов: За 15 дка няма да ставам маскара

Последна промяна на 07 януари 2013 в 20:22 3381 3

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

 „Затова толкова се радват сега, че с тази сделка искат да ни изкарат „и ние сме маскари като тях”. Те, ясно е, че са маскари, но ето виждате ли ги – и тези са маскари. Само че няма заради 15 декара да ставам маскара, да си заминават всички, които са маскари“.

Така коментира днес премиерът Бойко Борисов скандалния казус с отредените за строеж и продадени дюни в Несебър и критиките на БСП към управляващите, показва стенограмата от срещата между екоорганизации и кабинета.

Днес премиерът разпореди да бъде отстранен шефът на Агенцията по горите Бисер Дачев, затова, че не е сигнализирал за проблем около приватизацията на несебърския парцел. С поста си може да се прости и шефът на бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас).

Дяволът - не толкова в законите, колкото в прилагането им

Една от причините за строителни казуси като този в Несебър, за който се разбра едва след като багери заравниха пясъчните дюни през декември, е липсата на публичност на общите устройствени планове на общините и актовете на главните архитекти по места, посочиха природозащитниците на днешната среща.

Според адв. Свилен Овчаров, който работи за екокоалицията „За да остане природа в България“, Законът за устройство на територията ограничава списъка заинтересовани лица, които могат да обжалват даден проект. „По този начин законни сделки се бетонират во веки веков“, „че съседът ти е решил да строи нещо на десет етажа на два метра от къщата ти, ти няма да разбереш за това нещо“, посочва юристът.

„В Банкя точно срещу моята къща разбрах, че един издигна десететажна къща, в смисъл – триетажна с покрива е десет метра, точно ми е пред терасата. И не стига, че я издигна до покрив на тухли, и така я заряза, явно му свършиха парите. И сега гледката ми е една къща, където само аз съм живял на времето, ние сме първите в Банкя там, където сме живели, около нас бяха ниви, в края на града. И сега като изляза на терасата пред мен има един огромен блок на тухла и керемида и вече десет години стои. И аз разбрах, когато почнаха да го строят“, отвръща премиерът.

Според министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова обаче ограничението за заинтересовани лица в ЗУТ не е тотално и цели да предотврати евентуална злоупотреба с жаленето на актове. Например жител на Видин не може да атакува общия устройствен план на София, посочва Павлова. Според министъра, по закон екоорганизациите имат пълното право да обжалват всяка една екооценка на устройствен план или инвестиционен проект.

„Едно са законите, друго е прилагането им. На местно ниво доста често се интерпретират по съвсем различен начин“, коментира Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците. „Прозрачността, достъпът до информация на обикновените хора, на неправителствените организации, дори някъде на хартия да е написано, на практика не е достатъчно там, трябва да се работи много.“ „Общинските власти се държат като хулигани по отношение на ЗУТ“, обобщава адв. Овчаров.

Регламенти срещу претрупването със строежи

Случаят в Несебър е показателен, че все още не се оценява кумулативното (съвкупно) въздействие на строежите върху природата, посочва Тома Белев от сдружението „Зелени Балкани“. (Проектът е върху дюни и в съседство в него вече има множество сгради – несебърският кв. Черно море и още множество проекти. Навремето те са били разрешавани, като екоефектът им е оценяван поединично, на парче, а не като съвкупност. Заради аналогична ситуация с многобройните проекти за вятърни паркове около Калиакра през 2009 г. срещу България бе открита европейска наказателна процедура - за неприлагането на оценки за кумулативния ефект. – бел.ред.).

„Това е чисто административно, просто една методика министерството да разработи за кумулативни въздействия“, каза Белев.

„Ние сме си говорили за това и очакваме и вашата помощ. Също Европейската комисия разработва такива насоки и ще се опитаме да се съобразим и с тях“, отвръща екоминистърът Нона Караджова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!