Спасители убедиха Игор да слезе от комина на "Топлофикация"

OFFNews 14 юли 2013 в 17:35 1608 1

Игор Шабов протестира срещу правителството на комина на ТЕЦ
Игор Шабов протестира срещу правителството на комина на ТЕЦ "Земляне". Снимка: БГНЕС

Спасители убедиха Игор Шабов - мъжът, който се покатери на комина на ТЕЦ "Земляне" в знак на протест срещу правителството, да слезе.

В продължение близо на около час и половина трима спасители бавно и предпазливо изкачиха 145-метровия комин. На съоръжението има четири междинни платформи, като Игор, участник в риалити формата "Гласът на България", се е покатерил на последната, която е непосредствено под върха на комина.

След кратък разговор, първият спасител, който успя да стигне до Игор да слезе, го склони да слезе.

Стълбите, които са изградени по цялата височина на комина, са опасни и придвижването по тях става бавно. Екипът обезопаси мъжа с въжета. На мястото пристигна екип на Спешна помощ, а достъпът до обекта е забранен.

В подкрепа на полицията дойдоха експерти от Института по психология при МВР, както и музикантът Кирил Марчиков. Той беше и ментор на Игор в състезанието "Гласът на България".  Маричков каза пред журналисти, че два пъти е говорил с Игор по телефона, но мъжът категорично е отказал да слезе от комина. Марчиков обясни пред журналисти, че не подкрепя подобни радикални протестни действия, както и гладни стачки или самозапалванията. “Дано да го смъкнем отгоре”, каза музикантът, преди да придружи експертите от Института по психология на МВР зад огражденията на ТЕЦ-а.

Междувременно от столичното дружество "Топлофикация" излязоха с прессъобщение, в което признават за пропуски в охраната на ТЕЦ-а. "Налице са пропуски в действията на охранителната фирма „Егида”, с която „Топлофикация София” има сключен договор за охрана на всички нейни обекти. Още в понеделник ще започне детайлна вътрешна проверка по случая и охранителната фирма ще понесе съответните санкции. Отоплителна централа „Земляне” не е обект от национално значение за сигурността на столицата. Към настоящия момент отоплителната централа не работи, така че няма никаква реална опасност за създаване на проблеми в производствената дейност на компанията, вследствие на неправомерното навлизане в обекта на „Топлофикация”, съобщават от дружеството.

Планирано е да стартира денонощно видеонаблюдение и в други два ТЕЦ-а в столицата - "София" и "София Изток". Първата процедура ще започне до дни. Ще бъдат предприети необходимите мерки за повишаване сигурността на останалите обекти на „Топлофикация”, каквито са и отоплителните централи „Земляне” и „Люлин”, добавиха от дружеството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови