"Софийска вода": Сметките за вода са равни на 2 кг свинско

Нели Чолашка 27 март 2013 в 12:30 4213 13

Етиен Пети, шеф на
Етиен Пети, шеф на "Софийска вода". Снимка: Сергей Антонов

На фона на протестите срещу монополите, които свалиха правителството, един от монополистите - "Софийска вода", продължава да настоява за увеличаване цената на водата.

Мотивите им са, че за сметките за вода са най-ниски в сравнение с всички останали сметки.

"Месечната сметка, която софиянци заплащат за изразходваната от домакинствата вода, се равнява на стойността на два килограма свинско филе", даде пример Етиен Пети, изпълнителен директор на "Софийска вода" и зам. -изпълнителен директор на „Веолия Вода Европа” (собственик на концесията за водата на София).

Пети направи и други сравнения на сметките за вода - те били около два пъти по-ниски от месечните задължения към мобилните оператори и 10 пъти по-ниски от тези към "Топлофикация-София". 

„Когато хората говорят за цената на водата, те не винаги знаят за какво точно говорят”, смята Етиен Пети.

В края на миналата година "Софийска вода" е поискала от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цената на кубик вода в столицата да се увеличи с 14%.

В началото на март кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати писмо до ДКЕВР, в което настоява не само да не се разрешава увеличаване на цената, но и да се направи анализ на разходите на концесионера с цел намаляване на сметките.

Концесионният договор за водата в София беше подписан в края на 1999 г. с британската компания “Юнайтед ютилитис” (тя я продаде на френската “Веолия”) за 25 години. Условията бяха запазване на средна цена от 0.45 лв. за кубик и намаляване на загубите на вода по мрежата  до 30%.

В момента цената на водата е 4 пъти по-висока – 1.76 лв., а нивото на загубите е 58.8%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!