БСП: Концесията на водата в София е вредна

Нели Чолашка 08 март 2013 в 15:50 1812 0

"Софийска вода". Снимка: БГНЕС

Радваме се, че кметът на София Йорданка Фандъкова и управляващата партия ГЕРБ най-накрая тръгнаха по стъпките на БСП и поискаха проверка на "Софийска вода" и причината за поскъпването на водата в столицата.

Това обявиха днес общински съветници от БСП.

Фандъкова обяви вчера, че е изпратила писмо до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с което е поискала регулаторът да не разрешава на концесионера ново поскъпване на водата в София с 14%.

Тя дори иска от ДКЕВр да провери разходите на дружеството с цел намаляване цената на водата.

На 6 март още сме внесли доклад в Столичния общински съвет (СОС) с искане за ревизия в "Софийска вода", напомни лидерът на групата на БСП в общинския съвет Жельо Бойчев.

Декември миналата година съветниците от БСП поискаха заедно с референдума за ядрената енергетика хората в София да бъдат попитани дали са "за" или "против" концесията за водата в София.

Концесията на водата в София е вредна за столичани, но от ГЕРБ се сетиха за това, когато хората излязоха на улицата, коментираха още от БСП.

В борда на фирмата-концесионер има представител на общината, защото тя има дял 24%

Концесионният договор за водата в София беше подписан в края на 1999 г. с британската компания “Юнайтед ютилитис” (тя я продаде на френската “Веолия”) за 25 години. Условията бяха запазване на средна цена от 0.45 лв. за кубик и намаляване на загубите на вода по мрежата  до 30%.

В момента цената на водата е 4 пъти по-висока – 1.76 лв., а нивото на загубите е 58.8%.

От БСП напомниха още, че концесионният договор може да бъде прекратен без да се плащат неустойки, ако ДКЕВР накаже два пъти последователно "Софийска вода" и съдът потвърди тези санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови