София се надява на 14 млн. лв. европари за парка около НДК

Нели Чолашка 15 януари 2013 в 14:34 1710 1

София е кандидатствала за 14.3 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" за възстановяване на парка около НДК, съобщи зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Тя се надява, че кметството ще получи пълната сума по оперативната програма и ще започне част от ремонта още това лято.

Проектът е направен от шефа на направление "Зелени системи" в общината арх. Ралица Маджарова и арх. Валя Атанасова, автор на първия проект за парка от 1979 г.

Той предвижда оградено пространство за разхождане на кучета на гърба на НДК, стесняване на паркинга до вход А3, за да има и пешеходна алея, възстановяване на детския кът с изкуствена река (до входа към бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Фритьоф Нансен").

В парка ще има две сцени за концерти - сегашната от 2010 г. и още една при централния вход към бул. "Фритьоф Нансен".

Настилката на парка, която е 67 дка ще бъде основно почистена и обработена срещу пързаляне . Разрушените плочи ще бъдат подменени. В зелените площи ще бъдат засадени нови дървета, храсти и цветя.

Велоалеите ще обхождат парка, а няма да преминават през него. Ще бъде поставено ново осветление, както и 29 камери за видеонаблюдение.

В момента поддръжката на парка струва на общината около 500 хил. лв. годишно, каза арх. Маджарова. Не са правени изчисления дали тази сума ще се увеличи след ремонта.

По план възстановяването на парка ще продължи 2 години.

Отделно от този проект ще се изготвя нов проект за пространството около рушащия се паметник "1300 години България", за който ще бъде обявен конкурс, напомни Бояджийска.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews