София се готви за по-справедливо изчисляване на такса смет

14 юли 2013 в 09:46 2875 1

Боклук. Снимка: БГНЕС
Боклук. Снимка: БГНЕС

Пилотен проект на Столичната община за пълен анализ на количествата отпадъци и разходите за тяхното събиране ще гласува идната седмица Столичният общински съвет (СОС), съобщи "Труд".

За този проект се говори повече от 2 години, но така и не се намериха пари.

Отпадъците на жителите на два софийски района - "Кремиковци и "Овча купел" ще се събират от врата до врата (общото между тези два района е, че там никога не е имало кофи за разделно събиране на отпадъците).

Целта на проекта е да се изработи нова по-справедлива методика за изчисляване на такса смет.

В момента столичани плащат на база данъчната оценка на имотите и таксата зависи от големината на жилището, а не от броя обитатели и генерирания от тях боклук.

Фирмите пък плащат на база отчетната стойност на имотите и поемат по-голяма част от разходите за почистването на града. Бизнесът отдавна настоява за по-справедлив метод за определяне на такса смет.

Българската стопанска камара (БСК) дори се опита да осъди Столична община заради липсата на обвързаност между таксата и генерирания боклук, но не успя. 

Пилотният проект предвижда в двата района отпадъците да се събират индивидуално - хора ще ги вземат буквално от вратата на къщата или от входа на блока.

Организацията ще е трудна, тъй като ще изисква усилия от отделните домакинства, признават от общината. Проектът ще трае 2 г. 

След като се съберат данните, учени от БАН ще помогнат в създаването на алгоритъм за изчисляване на таксата.

Почти сигурно е, че ако се върви на вариант за формиране на таксата само по количеството смет, в някои случаи сумата може да стане непосилна и да скочи 2-3 пъти за някои домакинства.

Вероятно ще се търси смесен вариант за определяне на таксата - част от нея по количество, а останалата на база други параметри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки