София Прайд: На Русия с любов (снимки+видео)

Вероника Шербанова 21 септември 2013 в 18:30 7991 23

София Прайд 2013. Снимка: Тихомира Методиева - Тихича
София Прайд 2013. Снимка: Тихомира Методиева - Тихича

„На Русия с любов“ - това беше ключовото послание, издигнато на шестото издание на „София Прайд“.

Посланието е избрано заради наскоро приетия в Русия закон, забраняващ пропаганда на хомосексуални отношения, и акцентира върху репресиите срещу ЛГБТ-обществото, които руските власти системно налагат.

Хората с различна сексуална ориентация са дискриминирани, насилвани. Те са жертви, заяви в началото на традиционния гей парад Десислава Петрова – Солджъра пред участниците в тазгодишното шествие.

Свикнали сме да говорим, че сме равни, но се оказва, че някои са по-равни. Но това, което искам да ви кажа, е, че не сте сами. Ние сме с вас, посочи тя.

Около 150 души се събраха на площад „Независимост“ днес, за да изразят подкрепата си за равенството на хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните. Площадът беше отцепен и на мястото имаше силно полицейско присъствие.

Част от присъстващите открито заявиха, че са с различна сексуална ориентация. Други пък обясниха, че са хетеросексуални, но искат да изразят подкрепата си.

Подкрепата си за „София Прайд 2013“ даде и заместник посланика на САЩ в България Брайън Далтън. Щастлив съм да изразя подкрепата си като заместник на американския посланик в България и като гей, обяви от трибуната Далтън, като представи и своя партньор Анандарупа, с когото са заедно от 21 години.

Много се радвам, че в родината ми важи правилото: Правата на гейовете са права на човека и правата на човека са права на гейовете, коментира Далтън.

Тазгодишният гей парад беше подкрешен от посланиците на Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Литва, Холандия, Норвегия, Великобритания и Сърбия.

До момента нито един представител на българската власт не ни е подкрепил, но ние продължаваме да вярваме, че следващата година те ще бъдат тук с нас, заяви Десислава Петрова - Солджъра.

Тя обяви и още един акцент на тазгодишния гей парад - годишнината от смъртта на студента Михаил Стоянов, който беше нападнат и убит в края на септември 2008 година. Задържаните за убийството му обявиха пред полицията, че са „прочиствали“ парка от гейове.

С малко закъснение започна и самото шествие, което тази година премина от площад „Независимост“ по бул. „Дондуков“ до паметника на Васил Левси и оттам до сградата на Народното събрание.

Начело застанаха участници, които държаха плакат с надпис „We walk for you – Ние вървим за теб”.

Шествието премина по предварително начертания маршрут с много музика и танци, като беше придружено от полицаи и членове на Българския червен кръст.

Пред паметника на Васил Левски шествието спря и участниците запазиха минута мълчание.

Гей парадът премина по бул. „Васил Левски“ до сградата на парламента, където беше обявен и краят на тазгодишната инициатива.

„София Прайд“ премина без инциденти, въпреки че малко преди началото му се проведе анти-гей шествие, организирано от движение „Национална съпротива“, което започна до пилоните на НДК и трябваше да приключи на площад „Независимост“ точно в началото на гей парада. Това обаче не се случи, тъй като полицията успя да отцепи площада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!