Quantcast

София Прайд: На Русия с любов (снимки+видео)

Вероника Шербанова Последна промяна на 21 септември 2013 в 18:30 6679 23

София Прайд 2013. Снимка: Тихомира Методиева - Тихича
София Прайд 2013. Снимка: Тихомира Методиева - Тихича

„На Русия с любов“ - това беше ключовото послание, издигнато на шестото издание на „София Прайд“.

Посланието е избрано заради наскоро приетия в Русия закон, забраняващ пропаганда на хомосексуални отношения, и акцентира върху репресиите срещу ЛГБТ-обществото, които руските власти системно налагат.

Хората с различна сексуална ориентация са дискриминирани, насилвани. Те са жертви, заяви в началото на традиционния гей парад Десислава Петрова – Солджъра пред участниците в тазгодишното шествие.

Свикнали сме да говорим, че сме равни, но се оказва, че някои са по-равни. Но това, което искам да ви кажа, е, че не сте сами. Ние сме с вас, посочи тя.

Около 150 души се събраха на площад „Независимост“ днес, за да изразят подкрепата си за равенството на хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните. Площадът беше отцепен и на мястото имаше силно полицейско присъствие.

Част от присъстващите открито заявиха, че са с различна сексуална ориентация. Други пък обясниха, че са хетеросексуални, но искат да изразят подкрепата си.

Подкрепата си за „София Прайд 2013“ даде и заместник посланика на САЩ в България Брайън Далтън. Щастлив съм да изразя подкрепата си като заместник на американския посланик в България и като гей, обяви от трибуната Далтън, като представи и своя партньор Анандарупа, с когото са заедно от 21 години.

Много се радвам, че в родината ми важи правилото: Правата на гейовете са права на човека и правата на човека са права на гейовете, коментира Далтън.

Тазгодишният гей парад беше подкрешен от посланиците на Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Литва, Холандия, Норвегия, Великобритания и Сърбия.

До момента нито един представител на българската власт не ни е подкрепил, но ние продължаваме да вярваме, че следващата година те ще бъдат тук с нас, заяви Десислава Петрова - Солджъра.

Тя обяви и още един акцент на тазгодишния гей парад - годишнината от смъртта на студента Михаил Стоянов, който беше нападнат и убит в края на септември 2008 година. Задържаните за убийството му обявиха пред полицията, че са „прочиствали“ парка от гейове.

С малко закъснение започна и самото шествие, което тази година премина от площад „Независимост“ по бул. „Дондуков“ до паметника на Васил Левси и оттам до сградата на Народното събрание.

Начело застанаха участници, които държаха плакат с надпис „We walk for you – Ние вървим за теб”.

Шествието премина по предварително начертания маршрут с много музика и танци, като беше придружено от полицаи и членове на Българския червен кръст.

Пред паметника на Васил Левски шествието спря и участниците запазиха минута мълчание.

Гей парадът премина по бул. „Васил Левски“ до сградата на парламента, където беше обявен и краят на тазгодишната инициатива.

„София Прайд“ премина без инциденти, въпреки че малко преди началото му се проведе анти-гей шествие, организирано от движение „Национална съпротива“, което започна до пилоните на НДК и трябваше да приключи на площад „Независимост“ точно в началото на гей парада. Това обаче не се случи, тъй като полицията успя да отцепи площада.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2013 в 08:22

Колко ти платиха извинявай,за написаната от тебе простотия?

23.09 2013 в 07:53

Е, важното е, че опитите продължават.

23.09 2013 в 07:52

Лорде, и тук и там - пълно с маниаким!

23.09 2013 в 07:50

Магнус, само свирни! Аз ще дойда да гледам!

23.09 2013 в 07:49

Има поне още един - съвсем сигурен!

22.09 2013 в 17:12

Така е, но си помислих, че искаш да го дефинираш по юридически начин безсрамието. Щото като такова не е наказуемо от закона. Виж ако пропагандираш омраза.. това е друго нещо. А аз хомосексуалните не съм чул да пропагандират омраза - само за либоф си мрънкат по плакатите. ... мда. влашки влашки, пак се усра моето момче.

22.09 2013 в 16:43

Определенията на думите са в тълковния речник.

22.09 2013 в 13:26

Педерастски изпълнения.... Не ги приемам, не ме интересуват и не искам да ги гледам да парадират със себе си. Като се смятат за нормални, да се държат като такива. Когато се оплодят еднополови по естествен начин, без външна намеса, тогава ще ги приема.

21.09 2013 в 22:43

хаха дефинирай "проповядват безсрамие" .. влашки глупости петре... влашки.

21.09 2013 в 21:46

Тези пубери хомо ли са http://www.rospres.com/dossier/4312/ ?