Синодът решава дали да касира изборите в Софийска епархия

23 януари 2013 в 08:28 1044 0

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

На заседанието на Светия Синод в сряда ще стане ясно дали ще се стигне до касиране на изборите за църковни делегати от Софийска епархия.

На заседанието си във вторник висшите духовници взеха решение изборът на делегатите от Софийска епархия да бъде преразгледан отново.

Преразглеждането на резултатите от Софийска митрополия се наложи след катоПловдивският митрополит Николай е изпратил отворено писмо до владиците, в което настоява отново да се проверят сигналите за допуснати нарушения при избора за софийски делегати.

Синодът вече отхвърли жалбата на част от свещенството в Софийската епархия, в която се твърди, че вотът отпреди две седмици е манипулиран.

Искането за касиране беше направено от Самоковската епархия.

“Това възражение не е саботаж, а желание да бъде защитена и утвърдена истината и изпълнението на Устава на БПЦ, Българската патриаршия”, се посочва в отворено писмо на епархията.

Същевременно висшите духовници обявиха, че резултатите от изборите във всички 15 епархии са одобрени.

Ако на днешното си заседание Синодът установи нарушения в избора за делегати от Софийска епархи и нареди гласуването да се повтори, то това трябва да стане най-късно до 3 февруари, уточни митрополит Йосиф, говорител на подготовката за Патриаршеския събор.

142 делегати ще участват в избора на новия български патриарх. До момента са ясни и одобрени 132 духовници и миряни, които ще вземат участия в предстоящия Патриаршески събор, който е насрочен за 24 февруари.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови