142 ще избират новия патриарх

Борислава Бибиновска 22 януари 2013 в 14:47 1398 0

Кой ще е новият патриарх на България
Кой ще е новият патриарх на България

142 делегати ще участват в избора на новия български патриарх. До момента са ясни и одобрени 132 духовници и миряни, които ще вземат участия в предстоящия Патриаршески събор на 24 февруари.

Това съобщи Американският митрополит Йосиф, говорител на подготовката за Патриаршеския събор.

Общият брой на епархийските делегати от 15 епархии е 80 - 48 клирици и 32 миряни. Освен тях в избора за нов патриарх ще участват още:

-всички архиереи на БПЦ – 14 митрополити и 19 епископи;

- по един представител на ставропигиалните манастири (тези, които са под пряката юрисдикция на Светия синод - б.а.) – Рилски, Бачковски и Троянски;

- 13 монаси и 11 монахини от всички епархии;

- по един представител на Софийската и Пловдивската духовна семинария.

На днешното заседание на Светия синод висшите духовници са взели решение изборът на делегатите от Софийска епархия да бъде преразгледан отново.

Преразглеждането на резултатите от Софийска митрополия се налага след като Пловдивският митрополит Николай е изпратил отворено писмо до владиците, в което настоява отново да се проверят сигналите за допуснати нарушения при избора за софийски делегати.

Софийска епархия излъчва 10 църковни делегати - шестима клирици и четирима миряни.

След епархийските избори, които се проведоха на 13 янури, няколко представители на Самоковска и Шуменска епархия изразиха възражения по повод избора на делегати в Софийска епархия. В мотивирана жалба и отворено писмо неколцина духовници поиска дори касиране на изборите.

В петък обаче от Синода обявиха, че са сметнали и двете жалби за несъстоятелни и неуместни и няма да се стигне до касиране на резултатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови