Швейцария ще ни дава информация за българи, разследвани за данъчни измами

Вероника Шербанова 05 октомври 2012 в 11:22 1318 0

Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

България ще получава от Швейцария данни за банкова и данъчна информация за български граждани, в това число и за разследвани за данъчни измами. Това каза от парламентарната трибуна финансовият министър Симеон Дянков.

На 19 септември е подписана спогодба между двете страни, която гарантира избягване на двойното данъчно облагане. „Това беше необходимият правен инструмент за събиране на данъчна и банкова информация от Швейцария, включително за сумите от банкови сметки на конкретни физически лица, разследване на данъчни измами", обясни Дянков.

Според подписаната спогодба България и Швейцария ще си разменят банкова и данъчна информация на всеки три месеца. Ще бъде подготвян и годишен доклад.

Първата информация за сметките на българи в швейцарски банки се очаква в началото на 2013 г. и ще съдържа информация за октомври, ноември и декември 2012 г.

Предишната подобна спогодба е от преди 30 години и не съдържа такава клауза, обясни Дянков, като подчерта, че по новия документ са работили през последните две години и половина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови