Швейцария ни дава 1 милион франка за правосъдие за деца

29 октомври 2012 в 18:11 2126 1

Диана Ковачева, министър на правосъдието. Снимка: БГНЕС
Диана Ковачева, министър на правосъдието. Снимка: БГНЕС

1 милион швейцарски франка (около 1 616 941 лв.) е отпуснало швейцарското правителство за подобряване на българската държавна политика в областта на правосъдието за детето. Това оповести министърът на правосъдието Диана Ковачева в понеделник.

Освен за обучение на български служители в правната и социална сфера, парите ще бъдат използвани и за ремонти на съдебни зали, детски педагогически стаи.

Според министър Ковачева доверието, което оказва Швейцария на България, показва решимостта на българското правителство за възприемане на международните мерки и принципи за правосъдието за деца.

В понеделник в сградата на Националния институт по правосъдие се проведе обществено обсъждане на План за действие за изпълнение на Концепцията за държавна политика в областта на правосъдието за детето (2012 – 2020).  Представената концепция одобри и омбудсманът Константин Пенчев. 

Концепцията за държавната политика в областта на правосъдието за детето предвижда укрепване на правното положение на детето като система от ефективно, а не формално предоставени права, намаляване броя и тежестта на престъпленията, извършвани от непълнолетни и засилване ефективността на ненаказателните мерки. Проектът е изготвен от служители на Министерство на правосъдието съвместно с МВР, МОМН, Държавна агенция за закрила на детето, родителски организации. 

След изготвяне на окончателната визия на предложението, концепцията ще бъде представена за приемане и в парламента. 

Борислава Бибиновска

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови