46 деца насилвани в домовете

Александра Маркарян 27 юли 2012 в 15:41 1737 0

Деца от социални домове. Снимка: dti.com
Деца от социални домове. Снимка: dti.com

Най-малко 46 деца са били насилвани в български социални домове. Това сочат данните от планови проверки на Държавната агенция за закрила на детето  през май и юни във всички 51 дома за деца, лишени от родителски грижи.

35 от децата са били обект на физическо насилие, 10 са били изнасилени, едно е приживяло психическо насилие.

При 5 от случаите на сексуално насилие извършителите са били външни лица, при 4 – друго дете в същия дом и в един от случаите насилникът е човек от персонала. От ДАЗД уточняват изрично, че последният случай не е доказан.

В домовете у нас са настанени 2140 деца, в това число 142 младежи. Общият капацитет е 2415 места.

По време на проверките са присъствали 2087 деца.

Децата разказват, че от персонала им викат, лишават ги от храна, едно от децата казва, че е било бито. Така ги наказвали заради неспазване на вътрешния ред. Децата са агресивни и помежду си – обиждат се, удрят се.

Реалният брой на тези деца е различен, но не може да бъде установен с точност, защото децата не са склонни да разказват, че върху тях е упражнявано насилие, а директорите и персоналът полагат максимум "усилия" тази информация да не достигне до органите за закрила на детето, медиите и обществеността, като считат, че сами могат да се справят с проблемите, пишат от ДАЗД. Липсва и практика всички сигнали за насилие върху деца и между децата и предприетите действия да се прилагат в досиетата им, както и да се уведомяват органите за закрила на детето.

Директорът на дом „Св. Иван Рилски” в с. Брестовица е глобен с 1000 лева, именно защото не е подал сигнал в ДАЗД или МВР за 5 деца, които са в сериозен риск заради "случващи се инциденти с тях".

За други трима директори на домове - в Шумен, Исперих и Велики Преслав - е поискано търсене на дисциплинарна отговорност, а за  член на персонала в шуменския дом "Детелина" има предложение за наказание.

37 институции са получили предписания с общо 281 конкретни мерки след проверките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови