Шествие в памет на убит студент в Борисовата градина

30 септември 2012 в 12:13 1657 0

Родителите на загиналото момче протестираха пред Съдебната палата. Снимка: БГНЕС
Родителите на загиналото момче протестираха пред Съдебната палата. Снимка: БГНЕС

Шествие в памет на убития 25-годишен студент Михаил Стоянов в Борисовата градина в София организират негови състуденти и близки днес, съобщи bTV. То ще започне в 14 ч. от езерото "Ариана".

Инцидентът стана преди 4 години. На 1 октомври 2008 година Михаил беше намерен мъртъв в една от алеите на парка. Аутопсията показа, че той е починал от задушаване. Това се се е случило след жестой побой, при който му е счупена костта под езика.

Чак две години след убийството полицията арестува вероятните извършители - Александър Георгиев и Радослав Кирчев. Михаил бил пребит, защото двамата решили, че е гей. 

На 19 април тази година Софийският апелативен съд освободи Георгиев и Кирчев срещу парична гаранция. 

По-рано тази седмица Българският хелзинкски комитет и международната правозащитна организация Амнести Интърнешънъл изпратиха писмо до прокурора по случая - Драгомир Янчев от Софийска градска прокуратура, с питане защо досега не е внесен обвинителен акт.

В началото на май тази година пред Съдебната палата активисти на гей-лесбийската общност организираха лежащ протест срещу бавното правосъдие по случая. Те настояват сексуалната ориентация да бъде включена сред признаците, които са признати за утежняващо вината обстоятелство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови