Шефът на НЗОК: Няма недостиг на направления

Вероника Шербанова 24 февруари 2013 в 19:06 2037 3

Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС
Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС

Няма недостиг на направления. Здравната каса ще направи проверки, за да установи какво се случва с направленията в болниците.

Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков по повод сигналите през последните седмици за това, че личните лекари са останали без направления за специалист.

Въпреки обвиненията срещу Касата, че е монополист, тя е единствената институция, която не взема, а дава“, посочи д-р Цеков. По думите му следващата седмица ще бъдат направени някои структурни промени, които ще позволят големите болници да имат директна връзка с НЗОК, за да се разрешават по-сложните проблеми.

Лекарите се справят с направленията към момента, но в същото време връщаме правилото, че при необходимост те могат да поискат допълнителен брой направления, категоричен е Цеков.

Преди дни Българският лекарски съюз и лекари от болница „Пирогов“ поискаха оставката на директора на Здравната каса заради лимита на медицинските дейности, приет от Касата.

По този повод д-р Цеков коментира, че такова предложение може да бъде дискутирано, само ако искането е по необходимия ред. Ако не срещам подкрепа от страна на лекарското съсловие, за мен няма смисъл да остана, но смятам, че искането за оставка не е базирано на реални проблеми, добави управителят на Здравната каса.

Намаляването на прогнозните обеми на медицинските дейности, станало причина за критики от болници от цялата страна, според д-р Цеков се дължало на по-големия брой лечебни заведения, сключили договор с Касата. Имаме готовност да се разплатим до сряда с всички 84 лечебни заведения в София, с които сме партньори, с изключение на „Пирогов“. Затова ще се срещна с директора на болницата във вторник, за да обсъдим бюджета на лечебното заведение, каза още Цеков.

Зад лекарите застана и здравният министър в оставка Десислава Атанасова, която заяви, че на свой ред ще поиска оставката на д-р Цеков, ако не предприеме нещо за разрешаването на проблема с клиничните пътеки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!