Шефът на военното разузнаване: Иранските ракети не се заплаха за България

Юлиан Христов 19 септември 2013 в 18:23 3469 3

Ракета, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Ракета, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Иранските ракети не са заплаха за България. Това заяви пред OFFNews шефът на Служба "Военна информация" Веселин Иванов. 

По-рано днес депутатът от партия "Атака" Венцислав Лаков обясни, че според информация от началника на отбраната и от военния министър имало реална опасност България да бъде поразена с ракети от Иран. По думите му ракетите "Шахаб-3" могат да достигнат българска територия с хоризонт до линията Плевен-Пловдив. Заплахата от военен удар срещу страната ни, ако тя се ангажира с инвазия в Сирия, беше повод националистите да поискат парламентът да приеме декларация, с която страната ни да обяви неутралитет. Едно от опасенията на депутатите от "Атака" е именно ответен удар от страна на съюзника на Сирия Иран.    

Според шефа на Военното разузнаване посочените ирански ракети нямат нямат радиус на действие, който да е пряка заплаха за страната ни. До момента няма и потвърдена информация за нови разработки, след като проектът за "Шахаб - 4" беше замразен. Най-големият обхват, който иранските ракети могат да достигнат е 1300 км., а разстоянието Техеран-София е малко повече от 3000 км. 

В действителност най-модерните ирански ракети могат да прелетят разстояние от 2000 км., но това пак не е достатъчно, а и подобни ракети не са въведени за масова употреба в иранските ВВС, коментираха за OFFNews бивши военни. 

Пред журналисти военният министър Ангел Найденов, който беше изслушан от депутати в комисията по външна политика и отбрана заради конфликта в Сирия, категорично отхвърли хипотезата за ракетна заплаха. "България не е беззащитна и българските въоръжени сили не са лишени от възможности и способности. Наистина си мисля, че не бива да се създават изкуствени страхове", заяви Найденов.

Шефовете на Военното разузнаване, ДАНС и НРС бяха привикани в Парламента, за да отчетат рисковете пред страната ни във връзка с кризата в Сирия. Общото им становище е, че за България няма пряка опасност от терористичен акт. 

"Постоянно се обновява базата данни в центъра, който поддържа информацията, събираща се от всички служби, включително и от партньорски служби. Получихме уверение, че са взети всички мерки в потока бежанци да не попаднат лица, съпричастни към екстремистки и радикални организации", коментира след заседание на комисията за контрол на службите за сигурност депутатът от ДПС Камен Костадинов. Шефовете на службите са уверили депутатите, че работят с турските си колеги във връзка с контрола на бежанския поток и ограничаване на риска за преминаване на евентуални терористи през границата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!