Граждани искат доброволни отряди да затворят границата

Последна промяна на 07 октомври 2013 в 15:10 4064 7

Обществения съвет по отбранителна политика. Снимка: OFFNews

Връщане на българските военни от мисии зад граница и мобилизирането им за опазването на реда и сигурността във връзка с бежанския поток, както и затваряне на границата и охраната ѝ от доброволни формирования – това са част от исканията, поставени от няколко граждански организации по време на проведения днес Обществения съвет по отбранителна политика (ОСОП), председателстван от военния министър Ангел Найденов.

Съветът заработи в мандата на служебния кабинет по инициатива на президента Росен Плевнелиев. Подобни съвети се провеждат и в останалите министерства и в тях участие взимат неправителствени и браншови организации.

ОСОП се проведе в понеделник във Военния клуб в София и основната му тема беше обсъждането на Стратегическия преглед на сигурността и отбраната, който има за цел да очертае развитието на армията през следващите няколко години. 

Темата обаче беше фокус на заседанието в първия му час. 

Граждани от няколко организации взеха отношение по въпроса с бежанския поток и охраната на българо-турската граница, като поискаха от военния министър обяснение за това, какво е състоянието на армията и готовността ѝ да опази териториалния суверенитет на страната. 

Венелин Новаков от Инициатива „Социална солидарност“ заяви, че ако армията не изпълни правомощията си по охрана на териториалната цялост на държавата, ще се наложи доброволни отряди да се заемат с тази дейност. По думите му доброволците ще трябва да затворят границата за бежанци, ако това не бъде направено от военните. 

Мадлен Кирчева от Гражданска инициатива за невъвличане на България във война със Сирия и Иран, представила се като част от протестиращите, каза че 24 години българското население е подложено на геноцид, като му се налага тотален икономически и психически терор. Митко Грозев от Национален фронт „България“ също поиска затваряне на границите. „Веднага, суверенът го заявява“, провикна се в негова подкрепа Кирчева, от което последваха бурни аплодисменти.

Грозев обясни, че посвещава изказването си на 1670-годишнината от Втория вселенски църковен събор и заяви, че съхраняването на националната история и самосъзнание също са част от националната сигурност. Той каза, че т. нар. „реформи“ в армията през последните години са довели до геноцид на българския народ. Според него армията ни няма необходимата готовност и ресурси, за да се справи с евентуална военна криза. Подобно беше изказването и на ген. Кирил Цветков, председател на Обществен съвет по въпросите на отбраната, според когото резервите на армията ни са изчерпани.

Йордан Бонев от Национално движение „Свобода“, който беше придружен от Бисер Миланов-Петното, поиска създаването на комисия за ревизия на предходните управления, довели до унищожаването на армията. Бонев обясни, че все по-голяма става опасността от ислямизиране на някои райони на България, което е част от по-глобален план на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за създаване на неосманска империя.

След като се опита да вземе думата, военният министър Ангел Найденов беше прекъснат от Мадлен Кирчева. „Млъкнете, суверенът говори! Какво ще направите вие, г-н министър, по тези искания“, попита тя.

„Българската армия е в състояние да изпълнява своите задачи“, успя да каже малко по-късно министърът. „Не бих се съгласил с крайните оценки за това, че била унищожена българската армията. Има основание за критика. Но не бих съветвал никой да тества способностите на българската армия – те са достатъчно добри, независимо от общата оценка за състоянието на техниката”, отбеляза още Ангелов.

Думите му не бяха посрещнати с одобрение и някои от участниците в съвета започнаха да напускат залата.

Найденов все пак призна, че армията ни има намален отбранителен потенциал. „В продължение на години проектите за инвестиции в отбраната се изразяват в купуване на 15 хеликоптера, 3 транспортни самолета, 4 кораба втора ръка и 250 единици колесна техника от 10 000 на въоръжение в Българската армия. Това определено не е ефективно”, заяви той.

„Напълно ще се съглася с констатацията, че в резултат на всички стратегически прегледи, които са правени, резултатът в значителна степен се е изразявал в съкращаване на личен състав и техника. Най-реформираната система в рамките на тези 23 години преход е Българската армия и българските въоръжени сили. Няма по-реформирана система и няма друга система, която да е била обект на толкова промени, реформи и съкращения”, коментира военният министър. Той припомни, че предстоят съкращения на близо 2000 души цивилни и военнослужещи от системата на Министерството на отбраната до 2014 година. Така броят на военнослужещите спрямо населението на страната ще бъде 0.4%.

По отношение на бежанската вълна той каза, че има трудности. „Има драма и към тази драма всеки един от нас трябва да прояви съответното разбиране и разбира се, че държавата трябва да направи необходимото, за да създаде условия за настаняване на бежанците“, каза Найденов.

Ние разглеждаме бежанската вълна като една от основните заплахи в момента, свързани със страната ни. Дали има рискове, които да носят бежанците по отношение на националната сигурност? Да! И това не еднократно е споменавано. Става дума за рискове, които са и от хуманитарна гледна точка, рискове, които са свързани със социално-икономическо напрежение в районите, в които се настаняват бежанците, здравната и епидемиологичната обстановка, рискове, свързани с потенциалното инфилтриране сред бежанците на радикални елементи, тоест на хора, които са свързани с радикални групировки. Но нека да не истеризираме ситуацията около бежанците и да разглеждаме само и единствено заплахата за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.10 2015 в 19:15

Доброволните отряди са опасни за предателите във властта, затова няма да позволят да се направят. Те трябва да се правят тайно от властта за да са готови да действат веднага когато се наложи. И първото което ще направят след като решат проблема с нахлуващите ислямски терористи, е да изхващат плевньо, боко, някои министри, главните патерици, и предатели от предишни правителства и да им теглят куршума. Това е наградата за предателите. И сегашната власт явно помни какво се е случвало когато е имало отряди на ВМРО(около 1923 г.), и не искат и на тях да им се случи същото. Но нещата отиват все повече към разрив между тази власт и народа, и това ще избие нанякъде. Ако не бъдат свалени мирно, с избори, ще бъдат свалени с много кръв. И американските войски няма да им помогнат, от тях дори трупове няма да останат за пращане. Трети път няма.

04.11 2013 в 06:26

Не разбрахте ли, че ние нямаме воници. ИМА НАТО! и каквото каже НАТО, това ще направи и министъра МУ Найденов, защото толкова му са ангажиментите към България. Затова не му се сърдете на човека.
Спасението ни е в НАС : ДОБРОВОЛЦИТЕ!

08.10 2013 в 09:19

Ангел Найденов като иска бежанци да си ги взема в къщи и да си гледа с негови средсва а не с наши като е толкова загрижен за тях.Да се възстанови и обучи наново армията ни а не да се назначават наши и ваши мамини сичета само за заплата и който е некадърен за това вън.Трябва да се построй защитна стена на границата ни с Турция това беше необходимо оттдавна.

07.10 2013 в 20:24

Абе тоя бисер петното много влиятелен бе. Не пропуска среща с министър, няма тема по която да не е експерт. Това докато е продавал хероин ... исках да кажа докато е вършил услуги, и са му приписали Ауди Q7 за над 100,000 ли е станал такъв всичколог.

07.10 2013 в 15:46

Абе верно, имаме си достатъчно цигани и без сирийците. По-добре да изнасяме, отколкото да внасяме. Най-добре всички цигани да се изпратят в Индия, там им се мястото и без това на външен вид няма разлика. Ще станат йоги и ще гледат философски на живота. Белите хора ще ходят при тях да се учат на мъдрост.

07.10 2013 в 15:32

то тва трябваше от много време да го направят,и без тва нашите цигани са ни в излишак,та още да допъплят

07.10 2013 в 15:22

Добре ще запомня тези имена и организации. Това са хората, които не бих и погледнал дори ако ги срещна, да не говорим да гласувам за тях или за формация, която ги включва.

Нещастници.