Шабла - общината с най-стабилната икономика в България

Александра Маркарян 14 август 2012 в 16:19 2680 1

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов представя данните за финансовото състояние на общините под зоркия поглед на началника си Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов представя данните за финансовото състояние на общините под зоркия поглед на началника си Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

Шабла е най-стабилната икономически община в България. Това обяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов днес при представянето на данните за финансова устойчивост на общините към 30 юни 2012 г.

За 1 година (юни 2011-юни 2012) Шабла се изкачва от 81-ва до 1-ва позиция в рейтинга на Дянков.

Морската община е №1 сред всички 266 общини с крайна оценка 79.86. Основните показатели, по които се прави оценка са "Финансова самостоятелност", "Финансова устойчивост", "Ефективност", "Инвестиционна активност". Според резултатите им общините са разделени в пет групи - най-силните са в първа, а най-слабите - в пета.

Собствените приходи на Шабла спрямо общите постъпления са 77.79%, общината покрива напълно местните дейности от собствени приходи, размерът на дълговете ú като процент от собствените приходи и изравнителната субсидия е 14.60%. Просрочените задължения спрямо приходите и субсидията са 7.08%. На един общински служител се падат 128 души население. Разходите за заплати и осигуровки на общината спрямо общите са 49.01%. Капиталовите разходи са 2.38% от общите. Оценката за финансовата самостоятелност е 193.24 (в най-силната, първа, група попадат общини с обща оценка над 80). Оценката за финансова устойчивост е 110.70.

На второ място след Шабла е община Челопеч с общ резултат 78.68, която се изкачва от 7-мата позиция, заемала през юни 2011 г. Третото място държи Несебър, заемала 5-а позиция през 2011 г., с общ резултат 65.74. В Топ 5 влизат още Панагюрище (4-о място) и Раднево.

Единственият голям град сред първите 10 в класацията по финансова устойчивост е Бургас, на шесто място. София е на 39-о място, Пловдив - на 29-о, Русе - на 12-о, Стара Загора - на 13-о.

В дъното на класацията са например Земен, Струмяни, Рудозем, Антон, Златоград.

В групата на по-стабилните икономически страни попадат както големите, така и общините, които развиват туризма, става ясно от списъка, публикуван на сайта на Министерството на финансите.

Общините, които имат най-високи показатели, ще получават допълнителна субсидия от бюджета, обяви Дянков. Точният процент или сума все още не е ясен, предстои съгласуване с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Кои са те ще стане ясно в края на октомври, когато излизат новите данни за финансовите резултати на местната власт. Тогава се разработва и държавният бюджет за следващата година.

Фалит

В същото време пет общини в България са пред фалит. Те имат дългове, които е невъзможно да платят в рамките на един мандат, обяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който ги нарече "общини в състояние "Гърция".

5-те общини попадат в последната, пета, група с най-слаби резултати по показателите. Те са Кюстендил, Симитли, Струмяни, Ракитово и Земен.

Общините в дъното на таблицата да не се надяват на никакво допълнително финансиране в края на годината, както беше досега, закани се вицепремиерът. В групата на "лошите" той посочи Перник и Кърджали, които били "абонирани" за помощи, защото не се справят добре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews