СЕМ: Апелът на Миков към медиите може да е план за действие

Елица Мартинова 01 юли 2013 в 11:00 2565 9

Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов. Снимка: БГНЕС
Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов. Снимка: БГНЕС

„Михаил Миков е от балансираните културни лица на БСП. Въпросът е дали зад това изказване не се крие план за действие – чрез лостове, виждани многократно през годините“. Това заяви председателят на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов пред bTV.

Коментарът му бе провокиран от изказване на председателя на НС Михаил Миков. Миналата сряда червеният депутат призова медиите да неглижират протестите.

„Обръщам се и към медиите, към журналистите за отговорно поведение. Съзнателно или не, избраният от много телевизии начин за отразяване на случващото се около Народното събрание допринася за ескалиране на напрежението. Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист“, каза в обръщението си в сряда Миков.

Думите му предизвикаха остра реакция от страна на медиите, които съзряха в апела на Миков опит за натиск и цензура.

От СЕМ също излязоха с декларация, в която припомниха, че политическите лица нямат право да коментират дейността на медиите.

„Първият рефлекс, който не се промени в годините на прехода, е да се нахвърлят върху образа, а не да подходят с действия към реформи“, подчерта Георги Лозанов.

Той коментира, че плурализмът може да бъде изискване само за обществените медии.

„Плурализмът е изискване само за обществените медии, частните могат да имат своя гледа точка. Трите национални телевизии имат балансирано представяне на протестите и на основните новини“, отбеляза председателят на СЕМ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews