БНТ и АБРО със съвместа декларация в защита на свободата на словото

Последна промяна на 27 юни 2013 в 14:31 3872 9

Телевизия. Снимка sxc.hu
Телевизия. Снимка sxc.hu

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) и Българската национална телевизия излязоха със съвместна декларация по повод обвиненията във връзка с отразяването на протестите.

"Не приемаме политическите и институционални опити за влияние върху свободата на словото и редакционната ни независимост", пишат БНТ и представените в АБРО големи частни телевизии.

С декларацията те възразяват срещу внушенията, че отразяват манипулативно протестите. Такива обвинения бяха отправени вчера от парлпаментарния шеф Михаил Миков.

"За първи път от дълги години медиите станаха обект на две нарочни декларации – на председателя на Народното събрание и на Политическа партия „Атака“. Двата документа в различна степен съдържат твърдения за манипулативно отразяване на гражданските протести от страна на основни национални медии като БНТ, БТВ, Нова телевизия и Канал 3. 

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, като представителна организация на търговските електронни медии в България, и Българската национална телевизия, като обществен оператор, възразяваме категорично срещу тези внушения. Заявяваме най-отговорно, че при информирането на обществеността спазваме стриктно етичните и професионалните стандарти за обективно отразяване", пишат авторите на декларацията.

Ето какво още се казва в нея:

Медиите изпълняват своя обществен дълг да отразяват ставащото в момента обективно и безпристрастно, като спазват основното правило за представяне на всички гледни точки и равнопоставеност на страните. Заявяваме категорично, че в работата ни се водим единствено от интересите на зрителя.

В сложната обществено-политическа обстановка и в условията на активни граждански действия, членовете на АБРО и Българската национална телевизия споделяме убеждението, че медиите са призвани да отразяват обективно обществените процеси, като гарантират спазването на правилата на журналистическата етика при разпространяването на информация.

Обществото има право да получава достоверна информация, за да могат гражданите да играят активна роля в условията на прозрачна демокрация.

Не приемаме политическите и институционални опити за влияние върху свободата на словото и редакционната ни независимост. Спазваме и няма да отстъпим от европейските стандарти за работа на медиите, защото в едно демократично общество обективността и истината са наше задължение и висша отговорност към зрителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.06 2013 в 23:29

Много ниска топка си Поля. Коктейл от не особенно висока интелигентност, елементарни лафове, доста злоба и очевидно липса на (смислен) личен живот (предвид енергията ти във форума). Много е тъжно да нямаш блясък в очите..... Можеш да ползваш Дърева за огледало....

27.06 2013 в 23:08

Много ниска топка си Поля. Коктейл от не особенно висока интелигентност, елементарни лафове, доста злоба и очевидно липса на (смислен) личен живот (предвид енергията ти във форума). Много е тъжно да нямаш блясък в очите..... Можеш да ползваш Дърева за огледало....

27.06 2013 в 22:56

Моля? Да не са ти ампутирали част от мозъка? Оная, дето съхранява спомените?

27.06 2013 в 21:46

По времето на Боко тиквата БНТ бяха най-обективната телевизия. Вземи се в ръце, Поля.

27.06 2013 в 16:31

Хаха, би ли се върнал назад из статиите, за да провериш за моето поведение при Бойко, пък тогава да се произнасяш.

27.06 2013 в 16:18

Е ти рИва ли при Бойко? Що ни рИва??? Айде, да не казвам твоето поведение проституция ли е...

27.06 2013 в 15:43

Що ни рИваха при Бойко, ами поред на номерата му сваляха ципа? Сега им направиха забележка и те ореваха орталъка като вдовици за... Ай да не казвам за какво.

То бива, бива телевизионна проституция, ама българска равна няма! Февруари не мож' ги накара да покажат протестите, сега не мож' ги накара да дават нещо друго освен тях, че и на засегнати се правят. Сякаш не им се нагледахме на курвенското поведение 4 години, та сега се правят и на ущипани моми.

27.06 2013 в 15:02

Сега ще видите вие - утре първа точка от дневния ред на НС (ако има кворум, че Волен може пак да се уплаши от народната любов) ще бъде: гласуване на закон за забрана на медиите, ама само онези, които са дръзнали да не хвалят управляващите и да показват протестите. Законни остават само тези медии, които са под контрола на Пеевски. Втора точка от дневния ред - забрана свободата на словото с препоръка към лумпенизираните журналисти от непокорните медии да се запозаят с опита и добрите практики на свободните медии в Северна Корея и да изготвят план за тяхното прилагане в България. Занапред да се забравят европейските стандарти като вредни за просперитета на мафията, а..пардон на управляващия елит. Ако задачата е трудна за изпълнение, препоръчва се на медиите или да бъдат закрити, или да минат под контрола на всепризнатия експерт в тази област Д. П.

27.06 2013 в 14:56

БРАВО!