Десетки журналисти с декларация против Миков

27 юни 2013 в 19:07 4650 13

Михаил Миков. Снимка: БГНЕС
Михаил Миков. Снимка: БГНЕС

Повече от 70 журналисти, представители на множество печатни и електронни медии се обединиха в декларация срещу вчерашното изказване на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Както е добре известно, той направи обръщение по БНТ и БНР, в което препоръча на медиите да отразяват "обективно" и "спокойно" ситуацията.

В него Миков каза: "Съзнателно или не, избраният от много телевизии начин за отразяване на това, което се случва около Народното събрание, допринася за ескалиране на напрежението. Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист."

В отговор, представителите на медиите, които са подписали декларацията, припомнят на Миков, че "според Конституцията на Република България печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура". Документът е отворен и към него могат да се присъединят още хора.

Ето и пълният текст на декларацията.

Уважаеми г-н Миков,

Във Вашето обръщение, излъчено в сряда по БНР и БНТ, призовахте медиите и журналистите за “отговорно поведение”. Обвинихте “много телевизии”, че допринасят за ескалацията на напрежението. Напомнихте “на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии”, как би следвало да отразяват ситуацията в “столицата и страната”.

Ние, журналисти от различни медии, сме категорични, че подобна позиция - посочване на “правилната” и заклеймяване на “неправилната” журналистика, при това изразена в качеството Ви на председател на българския парламент, е недопустима и представлява опит за цензура и сплашване.

От своя страна бихме искали да Ви напомним, че според Конституцията на Република България печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.

Свободата на словото е един от фундаментите на демократичното общество. То е задължително условие, без което нито обществото, нито отделните граждани могат да се развиват. Още преди 17 години Конституционният съд прие, че свободата на словото не защитава само “информация" или "идеи", които намират благоприятен прием или не се считат за обидни, или са приемани с безразличие, но също така и тези, които обиждат, шокират или смущават държавата или която и да било друга част от населението. Това е така, защото такива са изискванията на плурализма, толерантността и търпимостта.

Ние, подкрепилите това писмо, нямаме нужда от “напомняне” от представители на държавната власт как да вършим своята работа – независимо и обективно. Ще продължим да го правим, така както сме го правили и преди Вашето обръщение.

Следват подписите на над 70 журналисти от печатни и електронни медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!