Седмица на пожарната безопасност

10 септември 2012 в 08:27 2953 0

Автомобил на противопожарната служба. Снимка: БГНЕС
Автомобил на противопожарната служба. Снимка: БГНЕС

С демонстрации, дни на отворените врати, открити уроци, работни срещи и спортни състезания ще премине Седмицата на пожарната безопасност от днес до 16 септември, съобщиха от МВР.

В рамките на инициативата ще се отбележи професионалният празник на ГД „Пожарна безопасност и защитата населението" - 14 септември. В празничния ден освен тържествени събрания са предвидени молебени за здраве и поднасяне на венци пред паметните плочи на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Тази година организаторите са предвидили множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред населението. Голяма част от тях са насочени към децата. Всички областни управления на ГДПБЗН предвиждат занятия и открити уроци в детските заведения. Освен децата, инспекторите ще запознаят и техните възпитатели с противопожарните уреди и най-вече как да реагират при възникване на пожар в сградата.

Занятията са във вид на игри, викторини и евакуация с елемент на състезание. Във всички районни служби ще бъдат организирани Дни на отворените врати и приемни за граждани. Столичната пожарна служба организира игри и викторини с противопожарна тематика в Детския развлекателен център „Палавници".

През седмицата ще се състоят семинари с учители за повишаване на подготовката им като инструктори и съдии при състезанията с младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец".

Пожарникари и спасители ще демонстрират гасене на пожари и извършването на аварийно-спасителни дейности с оказване на първа помощ. В някои от тях ще се включат доброволци и ученици от младежките противопожарни отряди.

За подобряване на взаимодействието при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, ще се състоят работни срещи с кметове и представители на регионалните структури. Предвиждат се срещи с ветераните и участието им в някои от проявите. В рамките на седмицата ще има и много спортни състезания. Пожарникари, спасители и инспектори ще участват в турнирите по волейбол и стрелба и ще премерят сили в приятелски срещи по футбол на малки вратички и демонстрации по пожароприложен спорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата