СДС вън от обединената десница заради връзки с ГЕРБ

Елица Мартинова 24 юни 2013 в 12:19 5298 24

Радан Кънев. Снимка: БГНЕС
Радан Кънев. Снимка: БГНЕС

„Съюзът на демократичните сили“ няма да бъде поканен на преговорите за обединена десница заради връзките на ръководството с ГЕРБ. Това обясни на брифинг в понеделник новият председател н ДСБ Радан Кънев.

„От 15 май миналата година техният политически път е силно обвързан с ГЕРБ. Това го заявиха дори хора от самото СДС. В началото на юли те имат Национален съвет. Ние със симпатия и уважение ще изчакаме решенията, които ще бъдат взети на тази конференция“, уточни лидерът на ДСБ.

OFFNews припомня, че в средата на май 2012 г. тогавашният председател на СДС Мартин Димитров подаде оставка, а на негово място бе избран Емил Кабаиванов. По време на скандала с избора на конституционни съдии СДС, оглавяван от Кабаиванов, неведнъж бе обвиняван, че е „чистач на ГЕРБ“.

След изборите на 12 май тази година Кабаиванов също напусна поста заради слабите партийни резултати на вота. Новото ръководство на СДС ще бъде избрано в началото на юли.

От ДСБ обявиха, че още днес ще започнат разговори с различни десни партии и граждански организации. Сред тях са ПП „Зелените“, „Синьо единство“, Движение „България на гражданите“, НДСВ и „Свобода и достойнство“. Радан Кънев уточни, че ДСБ ще потърсят сътрудничество неправителствената организация „Демократично действие“, както и с хората, които вчера разпространиха т. нар. „Харта за разграждане на плутократичния модел в България“.

„Още от днес започваме консултации за формиране на обща позиция по дневния ред, който може да изведе страната от кризата. Очевидно е, че институциите не могат да предложат подобно решение“, каза Кънев.

Ръководството на ДСБ още веднъж подчерта, че нямат никакво намерение да водят преговори с ГЕРБ, защото по думите им „ГЕРБ и ДСБ не представляват едни и същи избиратели“.

По-рано днес пред bTV Радан Кънев заяви, че не вижда ново управление на ГЕРБ при нови предсрочни избори. По думите му това са само манипулации, с които БСП парира исканията на протестиращите за оставка на кабинета „Орешарски“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!