ДСБ: Протестите свалят кабинети, но не решават проблеми

Елица Мартинова 23 юни 2013 в 11:29 5081 13

Национален съвет на ДСБ - 23 юни Снимка: БГНЕС
Национален съвет на ДСБ - 23 юни Снимка: БГНЕС

Протестите свалиха Борисов от власт. Те могат да свалят и сегашното правителство, но не могат да дадат политически решения и да се справят с проблемите на страната. Това заяви лидерът в оставка на ДСБ Иван Костов по време на откриването на 11-ото Национално събрание на партията. Думите му са част от годишния политически доклад на тъмносиния председател.

По думите му основният проблем на страната не са мафията и олигархията, а политиците, които им позволяват да злоупотребяват със страната.

Ето част от речта на Костов, която бе прекъсвана на места от делегатите със скандирания "Мафия":

Страната се намира в напрегната обстановка. Изборите и новата власт досега не успяват да изпълнят задачата си да изведат страната от икономическата и политическата нестабилност. След изборите на 12 май повече от половината български граждани останаха непредставени в парламента. По-важното е, че непредставени са най-активната част на обществото. Тези хора настояват да бъдат чути, не позволяват да ги лъжат, искат почтеност и ефективност от политиците, които издържат с данъците си. Арогантните изказвания на Станишев и Доган и безобразното поведението на Волен Сидеров сринаха доверието в политиците.

Самата тази криза показва какво е състоянието на политиката у нас - отсъства публичният диалог. Има огромно разминаване между целите на политиците и нуждите на гражданите. Никой в изпълнителната и законодателната власт не може да даде отговор на проблемите на хората. Нито една от четирите парламентарно представени партии не е способна да даде отговор на кризата. Днес никой не е в състояние да управлява, а други се страхуват дори да бъдат опозиция.

У нас няма политически диалог, той е подменен със скандали. Нагонът на всички парламентарно представени партии е стремежът към властта. Виждаме и чуваме само давещи се като глутници политици. Но те нямат какво друго да правят, не се държат почтено и не се интересуват как се управлява по демократичен начин. Всичко това е резултат от демократичните опити и от това на ДС да отстрани можещите и критичните хора извън политиката. На 13 май изглеждаше, че тези опити успяха. На 14 юни стана ясно, че опитите бяха неуспешни.

Днес хората са непримирими. От 10 дни техният глас ехти навсякъде по площадите и медиите над всяко неаргументирано решение.

Уличните протести можаха да свалят Борисов, могат да свалят и днешното управление. През февруари ГЕРБ, БСП и ДПС изиграха протестиращите, окупирайки цялото политическо пространство за изборите. Утре уличните протести могат да върнат Борисов на власт, вдругиден могат да го свалят отново. Затворени в тези алтернативи протестите показват, че сме в политическа безизходица. Уличните протести не могат да произведат нито едно конкретно политическо решение на който и да е проблем, не могат да изведат българите от политическата и социална криза. Всяко натоварване на улицата да решава конкретни проблеми ще завърши с провал на протестиращите и успех за мафията. Обществото е в политически капан, защото всяка негова криза на демократичното общество се решава избори.

След провала на Тройната коалиция дойде провалът на ГЕРБ, който не бива да се забравя. И двата екипа показаха пълна неспособност да решат който и да е от въпросите за хляба. Със зрелището, особено Борисов и Цветанов, се справяха по-сръчно. Сега връщането на политиците от Тройната коалиция и техните провали дестабилизират страната. Това ще се задълбочава, независимо от мандата на управлението им. Вече сме в период, в който можем да очакваме ескалиране на политическите рискове в нова правителствена и парламентарна криза.

Наблюдателите казват, че не протестират бедни хора. Ако политическата обстановка ескалира в нова криза, най-потърпевшите ще са днешните протестиращи

Трябва да се спасяват не пенсиите, енергетиката, БДЖ и Бойко Борисов от убийство в ареста, а българската икономика.

На форума присъстват 413 делегати на ДСБ от цялата страна и всички те станаха на крака, за да  посрещнат Костов с бурни и продължителни аплодисменти и дори скандирания.

В дневния ред на конференцията, която се провежда в Зала 6 на НДК, влиза изборът на нови председател и ръководство.

Най-вероятно новият лидер ще е Радан Кънев, който се ползва с подкрепата на голяма част от партията.

До избора на ново ръководство се стигна, след като на 12 май ДСБ неуспяха да прескочат 4-процентовата бариера, за да влязат в парламента.

Още на следващия ден тъмносиният лидер заяви на брифинг, че „резултатите са силни разочароващи”, поднесе извинения на избирателите си и заяви, че ще се оттегли.

Седмици по-късно като фаворит за неговия пост бе посочен Радан Кънев, който водеше листата на ДСБ във Варна за парламентарните избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!