Костов си отива, ДСБ не го пускат

Елица Мартинова 23 юни 2013 в 11:46 8532 13

Иван Костов говори пред Националното събрание на ДСБ. Снимка: БГНЕС
Иван Костов говори пред Националното събрание на ДСБ. Снимка: БГНЕС

Националното ръководство сме категорично убедени, че трябва да подадем оставка. Грешките и заблудите са преди всичко моя отговорност. Те не трябва да тежат на бъдещето на ДСБ. Това заяви лидерът в оставка на ДСБ Иван Костов по време на 11-ото Национално събрание на ДСБ. Част от делегатите на ДСБ обаче изразиха остро несъгласие с решението му.

Речта му многократно бе прекъсвана от овации и скандирания от страна на делегатите. Съвсем очаквано, Иван Костов обяви оттеглянето си и издигна като кандидат за поста си Радан Кънев.

В силно емоционалната си реч тъмносиният лидер подчерта, че счита провала на ДСБ на изборите за своя собствена отговорност. Той заяви, че напуска ръководството, за да не тежат неговите грешки на новото поколение в партията.

Ето част от думите на лидера:

Не успяхме да обединим десните избиратели, които си дават сметка какви са досегашните управляващи. Даваме си сметка, че сме се изолирали и сме се отдалечили от десните избиратели. Нашите представители не стигат до тях, а дори когато стигат, не ние сме убедителните защитници на тези послания. Това, че нашите послания са най-често присвоявани от други партии, не е комплимент, а признак на нашата слабост. Нашите послания вече се скандират като лозунги от протестиращите. Те виждат зад фасадата на българската демокрация грозното лице на олигархията. Това не увеличава доверието на ДСБ. Защо им дадохте властта - ме питат често на улицата. Първо отговарях, че те са гласували така. После се замислих и потърсих вината в себе си. Имам лична вина, че не съм спрял мафията, защото тя е на власт реално. И си отговарям така - защото не ми достигнаха сили, енергия и специални знания. Може да сме добри в уменията да управляваме, но докато се доказвахме на това поле, изгубихме важна битка с друг противник, водена с недемократични средства.

Трудната задача на ДСБ и всички български демократи е заедно с истинските демократи в новоприсъединените страни да променят отношението на Запада към нашата вътрешнополитическа реалност. Нашите партньори нямат код, с който да дешифрират събитията у нас.

Националното ръководство сме категорично убедени, че трябва да подадем оставка. Грешките и заблудите са преди всичко моя отговорност. Те не трябва да тежат на бъдещето на ДСБ. Вие трябва да имате нов хоризонт за политически действия и да потърсите правилния път за доверието на избирателите. Преди изборите предишната десница се разпадна заради собствената си слабост и парите на Борисов и Цветанов.

Новата десница е предизвикателство, което ще противодейства на мафията и олигархията. С нова енергия и способност да понесе политическата отговорност.

Политическата дестабилизация в страната няма да бъде преодоляна, докато не се създаде десен реформистки блок. Той трябва да отвоюва властта от мафията и да я върне на гражданите. Истинската реформаткорска десница трябва да върне високите европейски критерии за многопартийна демокрация и почтено служене на хората. В момента даже няма пример на българската политическа сцена за почтено поведение.

Националното ръководство и водачите на листи от ДСБ се събрахме след изборите и с много голямо мнозинство номинирахме Радан Кънев за председател. Предлагам на Националното събрание да го избере, той има качества, които обещават да се превърне в лидер. Една част от качествата на лидера се събуждат сами, но с друга част го даряват хората чрез своята подкрепа.

ДСБ ще имат истинско, а не поставено ръководство. Голямото ни преимущество в днешния политически хаос е, че в нашата партия сме архитектите на българската демокрация и пазарна икономика. Това, което виждаме в отечеството си днес обаче, не е нашата синя идея.

ДСБ не иска да се раздели с Костов

Част от делегатите на форума обаче изразиха остро несъгласие с решението на Костов да се оттегли. Юлиана Демирева  призова лидера да преосмисли решението си.

По думите й той е единственият политик, който е в състояние да поведе десницата и да върне демокрацията в страната. Хората, записали се във Facebook като "Активни демократи", подчертават, че няма как да дадат доверие на Радан Кънев, който сам е подал оставка от ръководството си след неубедителното представяне на ДСБ на 12 май във Варна, където Кънев водеше листата.

"Ние не трябва да забравяме, че сме костовисти. Дори Костов да не е председател на партията, той остава нашето знаме", подчерта един от активистите на ДСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!