Самоковската епархия иска касиране на избора на църковни делегати

Борислава Бибиновска 15 януари 2013 в 10:59 2229 1

Светия синод, Снимка: Сергей Антонов
Светия синод, Снимка: Сергей Антонов

Касиране на изборите за делегати на Софийска митрополия за предстоящия Патриаршески събор искат от Самоковската епархия.

"Това възражение не е саботаж, а желание да бъде защитена и утвърдена истината и изпълнението на Устава на БПЦ, Българската патриаршия", се посочва в отвореното писмото, цитирано от БНР.

За OFFNews от Софийска митрополия потвърдиха за получената жалба, но обясниха, че не разполагат с повече информация, тъй като Светият синод трябва да се произнесе.

На 18 януари ще бъдат преразгледани всички протоколи от епархийските избори в 15-те митрополии. В същия ден ще се изчетат и възраженията и жалбите.

В неделя във всички митрополии се проведоха изборите за делегати за Патриаршеския събор, който на 24 февруари трябва да излъчи новия патриарх на Българската православна църква (БПЦ).

При епархийския избор всяка епархия трябваше да излъчи по трима клирици и двама миряни.

Софийска епархия има правото да избере шестима клирици и четирима миряни.

Повод за недоволство по-рано през седмицата стана списъкът с кандидати на митрополит Кирил. Според духовниците, натоварени с избора на делегати от Софийска епархия, предложената от владиката листа е съдържала имена на лица, които са неразпознаваеми и не се славят сред църковните среди като ревностни миряни. Архиереите не са били съгласни и с това, че са липсвали и имена на хора от духовните околии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови