Избраха делегатите за Патриаршеския събор

Борислава Бибиновска 14 януари 2013 в 12:11 1617 0

Избораха делегати за Патриаршеския събор.
Избораха делегати за Патриаршеския събор.

След седемчасово заседание, в неделя Софийска епархия успя да излъчи десетима делегати, които да гласуват за нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ).

От Софийска митрополия не оповестиха публично имената на шестимата духовници и четиримата миряни, заявявайки, че списъкът с делегатите трябва да бъде отнесен в Светия синод, откъдето да бъде огласен официално.

Повод за недоволство по-рано през седмицата стана списъкът с кандидати на митрополит Кирил. Според духовниците, натоварени с избора на делегати от Софийска епархия, предложената от владиката листа е съдържала имена на лица, които са неразпознаваеми и не се славят сред църковните среди като ревностни миряни. Архиереите не са били съгласни и с това, че са липсвали и имена на хора от духовните околии.

Знае се, че от листата на делегати са отпаднали Аксиния Джурова, писателят Антон Дончев и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

По неофициална информация деканът на Богословския университет към Софийския университет проф. Александър Омарчевски, преподавателят доц. Иван Петев, филологът от Софийския университет проф. Климентина Иванова и адвокатът на Светия синод Мария Кьосева са избраните миряни, които ще представляват Софийска митрополия на Патриаршеския събор.

Пловдивската епархия също излъчи вчера своите представители, които ще вземат участие в Патриаршеския събор.

Междувременно митрополит Николай заяви, че няма да се кандидатира за патриаршеския стол. Пловдивският владика сподели, че не доумява спекулациите именно той да наследи патриарх Максим.

"Абсолютно ми е необяснимо, защо продължават спекулациите за това дали е възможно определени уставни ограничения за избора на патриарх да отпаднат? За мен тази тема не съществува. Ограниченията не бива да бъдат нарушавани, и никой в църквата не желае те да бъдат отменяни", коментира митрополит Николай.

Из редиците на Русенската митрополия също определиха трима духовници и двама миряни, които да гласуват на патриаршеския събор.

"Вярвам че всеки, който стигне до деня на избори за български патриарх, ще прецени в себе си, ще разгледа този момент като много важен за живота на Българската православна църква, и ще избере достойния със своите качества и със своята известност, благочестива и достойна в обществото", заяви митрополит Неофит.

Видинска и Сливенска епархия също определиха своите делагати. 

Очаква се официално да бъдат оповестени и делегатите на всички митрополии.

БПЦ има общо 15 епархии – 13 у нас и 2 в чужбина. При вчерашните епархийски избор всяка епархия трябваше да излъчи по трима клирици и двама миряни.

Софийска епархия има правото да избере шестима клирици и четирима миряни.

Според Устава на БПЦ всички епархий трябва да определят общо 80 епархийски избиратели, които ще решат избора за Български патриарх.

Кандидатите

Без никакво съмнение настоящият Патриаршеският събор ще бъде в центъра на събитията през новата година.

Изборът на нов патриарх на Българската православна църква ще се проведе на 24 февруари.

Очаква се на 17 февруари да бъдат обявени и имената на тримата кандидати за патриарх.

Според Устава на БПЦ кандидатът за патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 г. и да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години.

Кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете, се обявява от наместник-председателя на Синода за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит.

Когато никой от кандидатите не получи мнозинство, изборът се повтаря, като в него участват двамата, получили най-много гласове.

За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.

До този момент най-спрягани в общественото пространство и в църковните среди са имената на митрополит Кирил,  Варненски митрополит и настоящ наместник-председател на Светия синод, Ловчанския митрополит Гавриил и Русенския Неофит.

От горепосочените Гавриил е единственият, за когото няма обявено досие. Освен него още нямат досие още Пловдивският митрополит Николай, който няма навършени 50 години, за да бъде избран за патриарх и Доротолският митрополит Амвросий, който не отговаря на изискването за управление на епархия от 5 години.

Макар да няма изискване патриархът да се с чисто досие от ДС, се смята, че трудно би била одобрена кандидатура на бивш агент.

На същото мнение е и проф. Калин Янакиев, който преди време пред OFFNews бе категоричен, че митрополит Гавриил би трябвало да е с най-големи шансове за патриарх с оглед на неговото чисто минало. Русенският владика Неофит печели симпатиите на миряните със своята скромност и сдържаност.

От друга страна, битува мнението, че изборът за патриарх на БПЦ е предначертан още с назначаването на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Светия синод и митрополит на Софийска епархия след кончината на патриарх Максим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови