Само 2,5 м напредък по обходния тунел към затрупаните миньори

OFFNews 26 юли 2013 в 07:46 1132 0

Снимка: Булфото
Снимка: Булфото

Вече десет денонощия се провежда издирвателната операция на затрупаните в Ораново миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров.

По разчистването на мината и прокопаването на обходен тунел миньорите работят на три смени. 

Новата галерия, която се прокопава, стои Т-образно на затрупаната, уточнява БНР. След първите 6 метра, миньорите са направили т. нар. кръст или завой и са напреднали по дългата 20 м отсечка с още 2.5 метра.

По метър и половина на смяна прокопават миньорите от 33-метровия обходен тунел. Той заобикаля разлива от кал и глина в централната галерия и ще се влее в лента А, където се предполага, че се намират двамата миньори.

За денонощие разстоянието, което миньорите преодоляват под земята, е около 4 метра. Специалистите са изчислили, че новият тунел трябва да се отклони от старата галерия с поне 4 метра, за да се копае в здрав въглищен масив. Това, според главния инженер на рудника, е най-безопасният път за спасителната акция.

След толкова време трудно може да се говори за спасителна акция. Просто искаме да открием затрупаните си колеги и да установим след анализ на място, какво е станало, коментира пред радиото управителят на мината Валентин Манов. Той отрече да има нарушение на концесионния договор.

По последни данни, през изминалата нощ трябваше да се заобиколи най-тежкият участък в рудник Ораново, след което да се продължи в галерията, в чийто край се предполага, че са затрупаните на 16 юли миньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!