Съединението и Цар Симеон на изпита по история в СУ (снимки)

Александра Маркарян 13 юли 2012 в 08:07 1986 0

Кандидат-студентите се радват на изтеглената тема за цар Симеон на приемния изпит по история в СУ. Снимка: Сергей Антонов
Кандидат-студентите се радват на изтеглената тема за цар Симеон на приемния изпит по история в СУ. Снимка: Сергей Антонов

Между темите "Съединението през 1885 г. и неговата защита" и "Политическият възход на българската държава при Цар Симеон" избират днес кандидат-студентите на изпита по история в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Двете теми от общо 16 варианта, формулирани рано тази сутрин, изтегли Калина Христова от Варна. Кандидатите в залата в Ректората, където се изтеглиха темите, реагираха с пълно мълчание на прочитането на първата тема - за Съединението. При втората избухнаха в ръкопляскания и одобрителни възгласи.

Изпитът започна в 8.00 часа и продължава до 12 часа.

"Нормално е Средновековието да се посреща с одобрение, но не винаги ентусиазмът при обявяването на темите е последван от ентусиазъм при разработването им", коментира деканът на факултета по история в СУ доц. Пламен Митев.

"Темата за Съединението изглежда малко по-трудна, но не би трябвало кандидатите да имат затруднения. И двете теми са покрити от един урок в учебниците по история за XI клас - обемът не е толкова голям", допълни доц. Митев.

Комисията тепърва ще сравнява написаното и по двете теми в учебниците, на базата на което ще изготви и критериите за оценка на писмените работи на кандидат-студентите.

Основните обаче традиционно ще са три:

1. Познаване на фактологията;

2. Способност за извършване на оценка и анализ;

3. Езикова култура.

При темата за Симеон основните опорни точки са външната политика на цар Симеон с оглед на българо-византийските отношения, укрепването на държаната и Златния век на българската култура. При Съединението от кандидатите се очаква да започнат от Берлинския договор, последвалите борби за национално обединение на всички територии с българско население, опитите за съединение на Източна Румелия с Княжество България, създаването на БРЦК, обявяването на Съединението, Сръбско-българската война и официалното признаване на Съединението.

На изпита по история в СУ днес са заявили желанието си за участие 1467 души. Реално се явиха 1226, съобщиха след края на изпита от Алма матер. Работите на трима кандидати са били анулирани. Те опитали да напишат темите си под диктовка чрез мобилни телефони.

На предварителния изпит по предмета се явиха 1565 души.

Резултатите от изпита по история ще станат ясни след около десет дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!