Съдебните изпълнители вземат 1 млрд. лева от длъжници за 1 г.

Юлиан Христов 28 ноември 2012 в 08:19 3307 2

Георги Дичев. Снимка: БГНЕС
Георги Дичев. Снимка: БГНЕС

Рекордни суми от събирани дългове се очаква да отчетат тази година частните съдебни изпълнители, съобщава "Дневник", позовавайки се на интервю на председателя на Контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) Георги Дичев пред БТА.

Очаква се частните съдебни изпълнители да съберат около 1 млрд. лв., а водените от тях дела да надхвърлят 200 000, което е рекорд за системата. Сумата, която ЧСИ са събрали за предходните шест години, е 2,3 млрд. лв.

Въпреки високата събираемост все още има близо 500 000 висящи изпълнителни дела - заради кризата е регистрирано чувствително нарастване на трудносъбираемите дела.

Намаляването на ефективността при събирането се дължи на обективни причини, но и на нормативни разпоредби. Така например Гражданският процесуален кодекс отваря врата длъжниците да прехвълят имотите си на името на роднини, докато съдебният изпълнител се снабди с необходимите документи от съответните институции. Така минават 1-2 месеца - време, в което длъжниците имат достатъчно време да прехвърлят имотите си "под носа на своите кредитори", което напоследък е често срещана практика. 

От камарата предлагат въвеждането на нова еднократна такса за недвижимите имоти, което би пресякло възможността длъжниците да прехвърлят имотите си. Предлага се механизъм, при който кредиторите да плащат на бюджета, който от своя страна да разпределя сумата между органите, предоставящи различни справки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12113

2

Ивайло Илиев

01.07 2016 в 12:43

Заповедта се връчва от съдебния изпълнител, но удостоверяването на връчването се извършва само от служител на съда. Когато г-н Дичев отговори на този въпрос на журналисти, ще лъсно дълбоко укриваната срамна истина, че никой не е виждал едновременно да вървят двама призовкари. Интересува ме и мнението на всички, които се занимават с изпълнителни дела, включително и адвокати.

12113

1

Ивайло Илиев

01.07 2016 в 12:43

Георги Дичев като шеф на КЧСИ, да признае колко от делата по чл. 417 ГПК са валидни, и дали длъжниците не са били лишени от право на защита, като не са им връчили документите на съда. Дали на г-н Дичев не му е ясно, че в София на нито един длъжник /поне до колкото ми е известно/ не му се връчва заповедта за изпълнение и преписа от разпореждането от призовкар на съда ??? Дали също не му е известно, че трябва да вървят при ЧСИ двама призовкари, единия е призовкар на ЧСИ и има право да оформя единствено връчване на поканата за доброволно изпълнение - и то в оригинал, защото е служител на работа към ЧСИ и е упълномощен да поставя свой собствен печат, като удостоверява връчването и какво е връчил, а заповедта за изпълнение /в оригинал/ и преписа от разпореждането въз основа на което е издадена същата заповед се връчват от служителя на съда - призовкар на съда и това се отразява и удостоверява със специалната разписка, съгласно чл.7, ал.2 ГПК и чл.55 ГПК по Наредба №7, чл.2, т.20.
 
X

Да помогнем на украинските деца!